Εισαγγελική παρέμβαση για το δράμα της Κορώνειας

Εισαγγελική παρέμβαση για το δράμα της Κορώνειας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε η κατάσταση στη λίμνη Κορώνεια καθώς τις τελευταίες ημέρες για μια ακόμη φορά δεκάδες πτηνά βρέθηκαν νεκρά στα νερά της. Ωστόσο, καμία άλλη «παρέμβαση» δεν έχει πραγματοποιηθεί στο οικοσύστημα παρά τις δεσμεύσεις των υπευθύνων. Αντίθετα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια κινδυνεύουν να χαθούν λόγω καθυστερήσεων. Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ τη διερεύνηση της κατάστασης στη λίμνη και την άμεση λήψη μέτρων ζητεί και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Φλωρίδης σε σχέση με τα δημοσιεύματα που αφορούν τις καθυστερήσεις για τα έργα διάσωσης της λίμνης Κορώνειας. Ο κ. Φλωρίδης ζητεί να διερευνηθεί γιατί καθυστερούν οι εργασίες εξυγίανσης της λίμνης τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης θα κληθούν να καταθέσουν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, καθηγητές του ΑΠΘ που ασχολούνται με τα προβλήματα της λίμνης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Παπαδημούλης ζητεί από την Κομισιόν να τον ενημερώσει σχετικά με την πορεία αποκατάστασης και παρακολούθησης, έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής καθώς και σχετικά με το ύψος των κονδυλίων που έχουν διατεθεί έως σήμερα. Συγκεκριμένα όπως σημειώνει στην ερώτηση που κατέθεσε «η λίμνη Κορώνεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς υδροβιότοπους, προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ και συγκαταλέγεται στις προστατευόμενες περιοχές του NATURA 2000. H Επιτροπή το 2004 ξεκίνησε διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας για την έλλειψη καθεστώτος προστασίας της λίμνης, η οποία όμως σταμάτησε το 2006 θεωρώντας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Εχει ενημερωθεί η Επιτροπή για τη σημερινή κατάσταση στη λίμνη; Ποια είναι η πορεία του προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από το ταμείο Συνοχής;»

Δεκάδες νεκρά πτηνά βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στη λίμνη, ο θάνατος των οποίων οφείλεται σε τοξικά κυανοβακτήρια εντός της λίμνης. Η ΕΕΠΦ ζητεί να χρησιμοποιηθούν αποτρεπτικά μέσα εντός της λίμνης για την απομάκρυνση των πτηνών από την Κορώνεια, να εξακριβωθεί άμεσα το ακριβές αίτιο θανάτου τους, να συλλεχθούν αυτά και να αποτεφρωθούν και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης των πληθυσμών υδροβίων πτηνών και βέβαια να απαγορευθεί το κυνήγι στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή