«Επαναφορά» στο παλαιότερο βιβλίο Ιστορίας;

«Επαναφορά» στο παλαιότερο βιβλίο Ιστορίας;

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κεντρικό, μεγάλο δημοτικό σχολείο του Παγκρατίου η έμπειρη δασκάλα της Στ΄ δημοτικού έχει στα χέρια το βιβλίο της Ιστορίας που έχει διδαχθεί στα σχολεία επί 17 χρόνια! «Αυτό ξέρω, αυτό εμπιστεύομαι!», θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Πόσω μάλλον που το νέο βιβλίο, που έχει προκαλέσει τόσο μεγάλες αντιδράσεις δεν έχει φθάσει στα σχολεία ακόμη. Το ίδιο συμβαίνει με μία σειρά βιβλίων, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να υπάρχουν στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τα Τεχνολογικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ). Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία βιβλία ειδικοτήτων δεν έχει φθάσει στους μαθητές. Ειδικότερα, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου στο Παγκράτι (ο οποίος για ευνόητους λόγους θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του) -μιλώντας χθες στην «Κ»- τόνισε ότι προς το παρόν η δασκάλα της Στ΄ δημοτικού κάνει γενικές επαναλήψεις στο μάθημα της Ιστορίας, αφού δεν υπάρχει νέο βιβλίο. Η ίδια, μιλώντας στην  «Κ», ανέφερε ότι χρησιμοποιεί για τις επαναλήψεις το παλαιότερο βιβλίο, το οποίο έχει δοκιμασθεί στα σχολεία αφού άρχισε να διδάσκεται από το 1989-1990 έως και το 2005-2006. Τη σχολική χρονιά 2006-2007 αντικαταστάθηκε από το επίμαχο βιβλίο, στο οποίο επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Ρεπούση. Αλλοι, επίσης έμπειροι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν το «επίμαχο» βιβλίο, στην περσινή του έκδοση, κάνοντας μόνοι τους διορθώσεις.

Μήπως θα εξυπηρετούσε, άλλωστε, η χρήση του παλιού, δοκιμασμένου βιβλίου; Η ιδέα έχει αρχίσει να συζητείται στο υπουργείο Παιδείας και ήδη ο νέος υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δέχεται σχετικές εισηγήσεις. Ηδη το πολιτικό κόστος που προκάλεσε το βιβλίο στην (προηγούμενη) κυβέρνηση είναι μεγάλο, με μεγαλύτερο «θύμα» την πρώην υπουργό κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία δεν εξελέγη στη νέα Βουλή. Από την άλλη, έως τώρα καταγράφεται αμηχανία στις επίσημες δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας για την καθυστέρηση αποστολής του βιβλίου στα δημοτικά σχολεία. Ενδεικτικά, χθες, πηγή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ανέφερε στην «Κ» ότι τα σχολικά βιβλία δεν εκτυπώνονται σε τυπογραφεία που τυπώνουν προεκλογικό υλικό ώστε να καθυστερήσει η εκτύπωση των βιβλίων λόγω εκλογών. Δικαιολογία που έχει αναφερθεί ως λόγος καθυστέρησης…

Εκτός, βέβαια, από την Ιστορία Στ΄ δημοτικού, οι μεγαλύτερες ελλείψεις υπάρχουν στα βιβλία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, φέτος εισήχθησαν 42 νέα βιβλία στο δημοτικό σχολείο, 49 στο γυμνάσιο και ένα για το νηπιαγωγείο. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ»  μέλος του Οργανισμού Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), υπολογίζεται ότι λείπει το 10% των βιβλίων του γυμνασίου, το 20% του λυκείου και το 30% των βιβλίων στα ΕΠΑΛ – ΤΕΕ.

Μεταξύ αυτών που λείπουν στο λύκειο είναι τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ λυκείου, η Χημεία Β΄ λυκείου, τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας Γ΄ λυκείου και η Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ λυκείου. Στα ΕΠΑΛ – ΤΕΕ λείπουν βιβλία ειδικοτήτων (γυναικολογίας, λογιστικών εφαρμογών, σχεδιασμού κοσμημάτων κ.ά.). Πρόκειται για καθυστερήσεις που ανάλογες επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Αυτά βέβαια θα μοιραστούν σύντομα στους μαθητές. Οσο για την Ιστορία του δημοτικού…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή