Οι προβλέψεις ΕΜΥ σε κλίμακα χωριού (προσεχώς)

Οι προβλέψεις ΕΜΥ σε κλίμακα χωριού (προσεχώς)

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καιρός μπορεί να έχει γυρίσματα, ωστόσο οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να προβλέπουν τα γυρίσματά του με ακρίβεια… σχεδόν σταγόνας. Η ανάπτυξη αριθμητικού ατμοσφαιρικού μοντέλου, που παρέχει προγνώσεις σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι λύνει τα χέρια στους μετεωρολόγους όσον αφορά τις εκτιμήσεις ακραίων, αλλά και μη καιρικών φαινομένων σε πολύ περιορισμένη γεωγραφική εμβέλεια.

Η πρόγνωση καιρού σε τοπική κλίμακα είναι το θέμα του Γενικού Επιστημονικού Συνεδρίου, που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα και που διοργάνωσε η ΕΜΥ με τη συμμετοχή οκτώ φορέων από έξι χώρες της Ευρώπης.

Το προγνωστικό μοντέλο που απασχόλησε τις εργασίες του συνεδρίου βασίζεται στο γερμανικό «Lokal-Modell» και εφαρμόζεται σε κάθε μία από τις χώρες που συμμετέχουν (Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Ελλάδα) σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Αποτέλεσε ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Σήμερα χρησιμοποιείται για τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΥ και παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης σε σημεία που απέχουν μεταξύ τους περίπου 7 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εύχρηστο μοντέλο, όπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αριθμητικών Προγνώσεων Καιρού της ΕΜΥ δρ Ιωάννης Παπαγεωργίου, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στα αεροδρόμια, τις βιομηχανίες, ενώ θα αποτελούσε πολύ χρήσιμο εργαλείο στην περίπτωση των τραγικών πυρκαγιών που έπληξαν φέτος τη χώρα. «Η χρήση του συγκεκριμένου μοντέλου κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών θα μας έδινε καθαρή εικόνα για τις κινήσεις του ανέμου σε κλίμακα νομού ή ακόμα και χωριού», τονίζει ο ίδιος.

«Στόχος μας είναι σε πρώτη φάση να εφαρμόσουμε το εξειδικευμένο μοντέλο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα των συνθηκών υπό τις οποίες πρόκειται να ταξιδέψουν τα πλοία», λέει ο κ. Παπαγεωργίου.

Στη χώρα μας προς το παρόν δεν χρησιμοποιούνται όλες οι εφαρμογές του προγράμματος και στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξή του, ώστε να μπορεί να παρέχει ακριβέστερη πρόγνωση των ανέμων στα νησιά ή ακόμα και τις βροχές σε κλίμακα χωριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή