154 εκατ. ευρώ στους πυροπαθείς

154 εκατ. ευρώ στους πυροπαθείς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε μέρα που κυλάει στην… καμένη Ελλάδα, η ανησυχία των πυρόπληκτων για τα χρήματα που δεν διοχετεύτηκαν ακόμη στην περιοχή τους πολλαπλασιάζεται. Ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης, προωθεί πάντως άμεσα τη διάθεση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν. Εκτός από το επίδομα των 300.000 ευρώ που εισέπραξε από την πολιτεία (υπουργείο Εσωτερικών – Πολιτική Προστασία) κάθε δήμος που κηρύχθηκε πυρόπληκτος, υπήρξαν και απευθείας δωρεές είτε από ιδιώτες είτε από άλλους φορείς, οι οποίες έφτασαν χωρίς διαμεσολάβηση στα χέρια των μόνιμων κατοίκων που επλήγησαν ή των τοπικών τους αρχόντων. Για το μεγάλο χρηματικό ποσό, που έχει συγκεντρωθεί στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών μιλάει στην «Κ» ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης. «Πρόκειται για 145 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που προήλθε από δωρεές δεκάδων χιλιάδων ιδιωτών, αλλά και τραπεζών, επιχειρήσεων, βιομηχανιών, κρατικών οργανισμών», εξηγεί ο κ. Μολυβιάτης στην «Κ» και αποσαφηνίζει ότι «τα χρήματα αυτά δεν θα διατεθούν άμεσα στους δήμους αλλά θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων των αρμοδίων υπουργείων με στόχο την υποστήριξη των πυροπαθών και την αποκατάσταση της τοπικής οικονομίας. Ειδικότερα, με το ποσό αυτό θα ξαναχτιστούν δωρεάν όλες οι κατοικίες. Το πρόγραμμα θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζεται σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Εκτός από τα σπίτια, θα κατασκευαστούν και τα βοηθητικά κτίρια, που υπέστησαν ζημιές. Επίσης, ένα τμήμα του ποσού αυτού θα διατεθεί για την αποκατάσταση των γεωργικών καλλιεργειών και των δασών». Σύμφωνα με τον κ. Μολυβιάτη, η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων καθυστέρησε λόγω των εκλογών και πρόκειται να αρχίσει την προσεχή εβδομάδα. Επιπλέον, αναμένεται να προστεθεί και το ποσό του Τηλεμαραθωνίου, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δημοτικές αρχές των πυρόπληκτων δήμων, όμως, ανησυχούν για την πρόοδο των εργασιών, κυρίως δε, των αντιπλημμυρικών έργων και δηλώνουν ότι προσπαθούν να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες με την έκτακτη επιχορήγηση των 300.000 ευρώ. «Με αυτό το οικονομικό βοήθημα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Διαμορφώνουμε το έδαφος σε δύσβατες περιοχές, ενώ προχωρήσαμε στα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα. Δεν έχουμε λάβει τίποτε άλλο εκτός από τη συγκινητική βοήθεια από το δήμο Καβάλας που ουσιαστικά υιοθέτησε το δήμο μας και μας έστειλε τρόφιμα, ζωοτροφές, γεννήτριες και λάστιχα για ύδρευση και άρδευση. Εχω ήδη αποστείλει έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Ενωση με αίτημα να μεριμνήσουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να έλθει και από το ταμείο Αρωγής της Ε.Ε. η χρηματική βοήθεια που χρειαζόμαστε», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Αλιφείρας Δ. Γεωργακόπουλος. Ο δήμος Ανδρίτσαινας έχει λάβει 200.000 από τον ΟΣΚ (Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) και 50.000 από την Εθνική Τράπεζα. «Τα πρώτα χρήματα διατίθενται για πρόχειρες προς το παρόν αντιπλημμυρικές εργασίες, αλλά και για την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης», επισημαίνει στην «Κ» ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας, Τρ. Αθανασόπουλος. «Περιμένουμε. Δεν ξέρω πόσοι έχουν ευαισθητοποιηθεί και τι έχουν καταθέσει. Τα πρώτα χρήματα, πάντως, είναι πολύ λίγα», λέει στην «Κ» ο δήμαρxoς Φιγαλείας, Ι. Πιπιλής. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στον δήμο Αμαλιάδας, όπου ο δήμαρχος κ. Ι. Λυμπέρης κάνει έκκληση για αποστολή ζωοτροφών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή