Αλαλούμ με τις απολυμάνσεις και τον καθαρισμό των κατεστραμμένων κτιρίων

Αλαλούμ με τις απολυμάνσεις και τον καθαρισμό των κατεστραμμένων κτιρίων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον νομό Ηλείας, με δυσκολία επιτυγχάνεται ένας υποτυπώδης συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, ούτως ώστε να μπει μια τάξη στην περιοχή πριν από τις μεγάλες βροχές. Από τις απολυμάνσεις μέχρι την αποκομιδή όσων αντικειμένων η φωτιά δεν έκανε στάχτη μέσα στα κατεστραμμένα σπίτια και τις αυτοψίες στα αγροτικά κτίρια, νομαρχία, δήμοι, υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ αφήνουν να φανούν κενά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έρχεται να καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία: κάτοικοι έχουν σηκώσει τα μανίκια και εργάζονται πυρετωδώς, ενώ οι Τσιγγάνοι έχουν μαζέψει τα μέταλλα από ηλεκτρικές συσκευές, απλώστρες και ό,τι μπορεί να έχει διασωθεί ανάμεσα στα αποκαΐδια.

Συνολικά εκτιμάται ότι χάθηκαν στις φωτιές στο νομό Ηλείας 10.200 αιγοπρόβατα. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 5.125. Ομως εκείνο που περισσότερο ανησυχεί κτηνοτρόφους και τοπικές αρχές είναι το πού θα στεγάσουν τα ζώα που διασώθηκαν, πολλά από τα οποία σύντομα θα γεννήσουν τα μικρά τους. Στάβλοι δεν υπάρχουν. Ο ΟΓΑ, αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ, που καταμετρούν τις ζημιές, εκτιμούν ότι στον νομό Ηλείας ολοσχερώς καταστράφηκαν 498 και μερικώς 233 στάβλοι, αποθήκες και άλλα αγροτικά κτίρια. «Αν βρέξει, τι θα γίνουν τα πρόβατα; Είναι η περίοδος που εγκυμονούν. Δεν έχουν στέγη», διερωτάται ο κ. Πιπιλής. Την εικόνα συμπληρώνουν τα λόγια του κ. Γ. Παναγόπουλου, για τους «απεγνωσμένους κτηνοτρόφους, που δεν έχουν πού να στεγάσουν τα ζώα τους».

Οσο για τις κατοικίες, ανέρχονται σε 524 ολοσχερώς και 238 μερικώς κατεστραμμένες, σύμφωνα με την ίδια καταγραφή. Τις πρώτες, είναι αρμόδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ να κατεδαφίσει και να καθαρίσει. Για τις μη κατεδαφιστέες, όμως, το θέμα δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς τα κλιμάκια μηχανικών πρέπει να κάνουν τη λεγόμενη επαλήθευση ώστε οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν. «Για να γίνει αυτό, τίποτα από ό,τι έχει μείνει στη θέση του δεν πρέπει να μετακινηθεί», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Σκιλλούντος, Διονύσιος Μπαλιούκος. Στη Ζαχάρω, όμως, «τα καθαρίσαμε και τα δώσαμε στους Τσιγγάνους», σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Πανταζή Χρονόπουλο. Στην Αρτέμιδα τα συνεργεία για την απολύμανση των σπιτιών αναμένονταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρτέμιδας κ. Γιώργο Κόσσυφα, όπως και τα συνεργεία από την Κύπρο που «θα καθαρίσουν τα ετοιμόρροπα σπίτια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή