Αλλαγές στην ιεραρχία Πυροσβεστικής, ΕΛΑΣ

Αλλαγές στην ιεραρχία Πυροσβεστικής, ΕΛΑΣ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα και δομές προωθεί η νέα πολιτική ηγεσία του πάλαι πότε υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Η αίσθηση αυτή είναι διάχυτη τις τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους του κτιρίου της οδού Κατεχάκη, αν και επισήμως δεν έχει προσδιοριστεί το πότε θα κινηθεί η διαδικασία των έκτακτων κρίσεων (οι τακτικές θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο), προϋπόθεση για την αλλαγή προσώπων στην ιεραρχία των σωμάτων ασφαλείας.

Επί του παρόντος, λοιπόν, τόσο ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος κ. Ανδρέας Κόης, όσο και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι να… φύγουν. Κύκλοι προσκείμενοι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφέρουν ότι οι κ. Παυλόπουλος και Χηνοφώτης πραγματοποιούν διαρκείς συσκέψεις με τους επικεφαλής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και συγκεντρώνουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που κατέχουν επιτελικές θέσεις πριν καταλήξουν σε τελικές αποφάσεις. Παρότι ορισμένες από αυτές είναι μάλλον δρομολογημένες…

«Βαρίδι»

«Δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα. Δεν θα πάρουμε αποφάσεις εν θερμώ, εάν υπάρχουν ευθύνες αυτές θα αποδοθούν» φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στην Πυροσβεστική και τη σχεδόν βέβαιη, όπως όλα δείχνουν, αντικατάσταση του σημερινού αρχηγού της. Θα αποτελούσε άλλωστε επικοινωνιακό «βαρίδι» για την ηγεσία του υπουργείου η παρουσία στο Σώμα του κ. Κόη, ο οποίος χρεώνεται την πύρινη τραγωδία του φετινού καλοκαιριού.

Ανθρωποι που συνομιλούν με τον μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη σχολιάζουν από τη μεριά τους ότι ο υφυπουργός «πηγαίνει στο υπουργείο χαράματα και φεύγει μεσάνυχτα. Το τελευταίο πράγμα που μπορεί να έχει στο μυαλό του αυτές τις ημέρες είναι οι έκτακτες κρίσεις». Σημαντική παράμετρος για το πότε αυτές θα πραγματοποιηθούν αποτελεί η αντιπυρική περίοδος, η οποία φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών ολοκληρώνεται τυπικά στα τέλη Οκτωβρίου. Θα είχε ενδεχομένως ρίσκο η απόφαση για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία της Πυροσβεστικής πριν παρέλθει η απειλή των δασικών πυρκαγιών.

Οπως εξηγούν στην «Κ» έμπειρα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος, σε περίπτωση κρίσεων, ο αντικαταστάτης του κ. Κόη αλλά και του υπαρχηγού του πυροσβεστικού σώματος κ. Φώτη Παππά (θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι θα αποστρατευτεί, καθώς και αυτός «κάηκε» στις φετινές πυρκαγιές) θα επιλεγεί πιθανότατα μεταξύ έξι ατόμων που ακολουθούν στην ιεραρχία. Των αντιστρατήγων κ. Αθανασίου Κοντοκώστα και Δημήτρη Κάκου, επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδος. Των υποστρατήγων κ. Στέλιου Στεφανίδη (διοικητής Αττικής), Δημήτρη Φαφούτη (περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας), Θανάση Κότσια (προϊστάμενος του Επιτελείου) και Παύλου Λάππα (διοικητής της Ακαδημίας). Μέχρι στιγμής, φαβορί για την ηγεσία φαντάζει ο σημερινός διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Αττικής κ. Στέλιος Στεφανίδης. Και τούτο διότι οι επιχειρησιακές επιδόσεις του, αλλά και το γεγονός ότι είναι ο παλαιότερος των υποστρατήγων (έχει συμπληρώσει δύο χρόνια στον βαθμό) τον καθιστούν έναν από τους βασικούς υποψηφίους για τη διαδοχή του κ. Κόη.

Σε ό,τι αφορά την κούρσα διαδοχής του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αναστασίου Δημοσχάκη, προβάδισμα φέρεται να έχει ο επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος αντιστράτηγος κ. Ασημάκης Γκόλφης, παρότι ψηλότερα στην επετηρίδα βρίσκονται: ο σημερινός υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Στέλιος Σύρος, ο προϊστάμενος επιτελείου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος κ. Βασίλης Τσιατούρας, καθώς και ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος κ. Χρήστος Δρακόπουλος. Από το περιβάλλον του κ. Γκόλφη μάλιστα αφήνεται να διαρρεύσει ότι έχουν ήδη γίνει ανεπίσημες επαφές μεταξύ του αντιστρατήγου και του κ. Παυλόπουλου.

Σε ό,τι αφορά τέλος τη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μετά την αποχώρηση του κ. Φούρλα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις των κ. Παυλόπουλου και Χηνοφώτη είναι να τοποθετηθεί εκεί έμπειρος αξιωματικός από τις ένοπλες δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή