Ροζ βιομηχανία με… ιπτάμενες συνοδούς

Ροζ βιομηχανία με… ιπτάμενες συνοδούς

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωινό της 6ης Σεπτεμβρίου, ένας καλοντυμένος άνδρας στέκεται χαμογελαστός στην αίθουσα αφίξεων του «Ελ. Βενιζέλος» και υποδέχεται καλλίγραμμη κοπέλα προερχόμενη από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Τη συνοδεύει σε πολυτελές ξενοδοχείο του Λυκαβηττού και ανανεώνει το ραντεβού μαζί της για το βράδυ της ίδιας ημέρας. Λίγες ώρες αργότερα, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και ενώ όλα έχουν κυλήσει βάσει των συμφωνηθέντων, η νεαρή κοπέλα που δηλώνει μοντέλο απαλλάσσεται από τα ακριβά της ρούχα, όχι όμως και από τις χειροπέδες του αστυνομικού – πελάτη που τη συλλαμβάνει για πορνεία.

Η επιχείρηση με τον κωδικό «Lolita» έχει φτάσει στο τέλος της… Τα ευρήματα της έρευνας που ακολουθεί ρίχνουν φως στον τρόπο λειτουργίας κυκλωμάτων μαστροπών, τα οποία καλυμμένα με το πολυτελές περιτύλιγμα των «γραφείων συνοδών» και πεδίο δραστηριοποίησης ολόκληρη την Ευρώπη, αποκομίζουν οικονομικά οφέλη που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Τη στιγμή της σύλληψης ενδεικτικά, στην κατοχή της νεαρής κοπέλας βρέθηκαν 30.000(!) ευρώ, ποσό που εισέπραξε ως αποζημίωση για λίγες ώρες συντροφιάς που παρείχε σε εύπορους Αθηναίους πελάτες.

Χρυσές δουλειές

«Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των νεόπλουτων που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 3.000 και 4.000 ευρώ για να αγοράσουν τις υπηρεσίες των κοριτσιών», σχολιάζει αστυνομικός που χειρίστηκε την υπόθεση. Ο ίδιος συμπληρώνει: «Ενα μικρομεσαίο γραφείο απασχολεί 30 κοπέλες και η ωριαία συντροφιά χρεώνεται έως και 1.500 ευρώ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο μηνιαίος κύκλος εργασιών κάθε κυκλώματος ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ».

Η δράση των λεγόμενων escort services (γραφεία συνοδών) στηρίζεται κυρίως στο Διαδίκτυο. Στη λειτουργία ιστοσελίδων μέσω των οποίων κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως η εμφάνιση και οι αναλογίες των διαθέσιμων από το «γραφείο» συνοδών. Επιπλέον, μπορεί να αποφασίσει ή και να κλείσει την ημερομηνία και την ώρα της ερωτικής συνεύρευσης και να ενημερωθεί για τους όρους και τη διαδικασία αποπληρωμής που συνήθως γίνεται με μετρητά. «Γίναμε γνωστοί διότι σας παραδίδουμε ό,τι σας υποσχόμαστε», είναι ο αφοπλιστικός τίτλος σε ιστοσελίδα γραφείου, το οποίο δραστηριοποιείται από το Σίδνεϊ ώς το Λος Αντζελες και από την Κυανή Ακτή έως την Κοπεγχάγη.

Οι εγκέφαλοι των κυκλωμάτων, άτομα συχνά υπεράνω υποψίας, όπως απέδειξε η σύλληψη πριν από λίγους μήνες ενός αρτοποιού σε χώρα του εξωτερικού, επιλέγουν για έδρα μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο, ή χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου η εφαρμογή του νόμου είναι μάλλον προβληματική, όπως η Τσεχία και η Ρουμανία. «Μόνο στην Ελλάδα διώκονται τα κορίτσια που εργάζονται για λογαριασμό των γραφείων συνοδών. Οταν μας αντικρίζουν απορούν και μας ρωτούν γιατί τις συλλαμβάνουμε, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης» παραδέχονται αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι νεαρές κοπέλες που συλλαμβάνονται στη χώρα για παράβαση του νόμου περί εκδιδομένων γυναικών αποτελούν τιμωρούνται με ποινές εξαγοράσιμες (υγειονομικού τύπου παραβάσεις) που μεταφράζονται σε μερικές μόνο ώρες «υπερωριακής εργασίας»: «Αστυνομικές επιχειρήσεις σαν κι αυτές δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο. Γίνονται περισσότερο για τα μάτια του κόσμου. Για να εμφανίσουμε έργο. Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν την επόμενη μέρα στη δουλειά».

Με κωδικό

Σε καμία από τις συνολικά πέντε υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν από την αρχή του έτους, τα καλλίγραμμα μοντέλα δεν γνώριζαν την ταυτότητα του εργοδότη τους. «Ουδέποτε τον είχαν συναντήσει. Ηξεραν ένα κωδικό όνομα και κατέθεταν τα χρήματα σε διαφορετικούς κάθε φορά τραπεζικούς λογαριασμούς λίγο πριν αναχωρήσουν από την πόλη όπου βρίσκονταν για εργασία», αναφέρουν στην «Κ» αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μόνο μέσω της κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο καταθέτουν τα χρήματα και τα ηλεκτρονικά ίχνη της ιστοσελίδας καθίσταται δυνατή η πλήρης εξάρθρωση του κυκλώματος και η σύλληψη του μαστροπού. «Δεν αρκεί να εντοπίσουμε απευθείας τον χειριστή της σελίδας. Πρέπει να καταφέρουμε την πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος για να στοιχειοθετήσουμε την κατηγορία της μαστροπείας» εξηγεί υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Περιστατικό που αποκαλύφθηκε λίγους μήνες πριν, με τη σύλληψη δύο γυναικών από Βραζιλία και Αργεντινή, οι οποίες επισκέφθηκαν την Αθήνα κατόπιν συνεννόησης, μέσω της ιστοσελίδας www.fancydolls.com επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Αποκάλυψαν στους αστυνομικούς ότι δούλευαν για λογαριασμό ατόμου με την κωδική ονομασία «Victoria» το οποίο ουδέποτε είχαν συναντήσει και είχε έδρα το Λονδίνο. Υποστήριξαν επιπλέον ότι κατέθεταν τις εισπράξεις τους σε καινούργιους κάθε φορά λογαριασμούς που μάθαιναν μέσω τρίτου προσώπου. H διανυκτέρευση με καθεμιά απ’ αυτές κόστιζε 1.000 ευρώ.

Λίγες ημέρες αργότερα και με διεθνές ένταλμα σύλληψης μέσω Ιnterpol συνελήφθη μαστροπός με κωδική ονομασία «Victoria». Με αντίστοιχη διαδικασία εντοπίστηκε και συνελήφθη άνδρας ονόματι «Ιβάν» με έδρα την Πράγα καθώς και η «Κάρλα» με έδρα το Βουκουρέστι. Τα κυκλώματα χρέωναν τιμές από 2.500 έως 9.000 ευρώ για κάθε ερωτική συνεύρεση…

Πλην της Interpol στις έρευνες των διωκτικών αρχών συμμετέχουν και οι εθνικές αρχές για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος. Κι αυτό διότι ο τζίρος των κυκλωμάτων ανέρχεται στα πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δράση τους συχνά συνδέεται με άλλες έκνομες ενέργειες.

Τα θύματα της πολυτελούς αγοράς έρωτα, για να «καταφέρουν» να εργαστούν σε κάποιο από τα διεθνή γραφεία θα πρέπει να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις. «Φυσική ομορφιά, παιδεία, κουλτούρα, ξένες γλώσσες, καλοί τρόποι και κυρίως βούληση να διατηρήσει και να ενισχύσει την καλή… φήμη του γραφείου» είναι ορισμένα μόνο απ’ όσα αναφέρονται σε ιστοσελίδα του είδους.

Οικειοθελείς ερωτικές υπηρεσίες

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τα θύματα του trafficking, οι γυναίκες που απασχολούνται στα γραφεία συνοδών φαίνεται να παρέχουν οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους. «Το αφεντικό του κυκλώματος δεν έχει άμεση και προσωπική επαφή με την κοπέλα. Αν εκείνη αποφασίσει να σταματήσει τη δουλειά ή απλά δεν καταθέσει τα χρήματα στον λογαριασμό, απλά δεν θα εξασφαλίσει επόμενο πελάτη. Μόνο σε μία περίπτωση υπήρχε σύνδεσμος διεθνούς κυκλώματος στην Αθήνα, ο οποίος επισκέφθηκε την κοπέλα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε όταν εκείνη καθυστέρησε να καταθέσει τις εισπράξεις», καταλήγουν οι αστυνομικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή