Γενετικός έλεγχος εμβρύων

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες πιθανότητες για μία επιτυχή κύηση θα έχουν σε 2-3 χρόνια τα ζευγάρια που καταφεύγουν σε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οπως επεσήμαναν χθες ο χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας, δρ Μηνάς Ι. Μαστρομηνάς και η υπεύθυνη Γενικής και Μοριακής Βιολογίας του Κέντρου Melbourne IVF κα Leeanda Wilton, σε 2-3 χρόνια θα αποτελεί πράξη ρουτίνας μία νέα τεχνική προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου του εμβρύου, με την οποία οι επιστήμονες θα μπορούν να ελέγχουν και τα 46 ανθρώπινα χρωμοσώματα αποκλείοντας το ενδεχόμενο ύπαρξης χρωμοσωμικών ανωμαλιών, που ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για τις αποβολές. Με τη νέα τεχνική αναμένεται να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχούς κύησης με εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ παράλληλα θα αποφεύγονται και οι πολύδυμες κυήσεις. Προς το παρόν, η τεχνική αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί μαζικά εξαιτίας του υψηλού κόστους της αλλά και του χρόνου που απαιτείται για τον έλεγχο (έξι ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων το έμβρυο θα πρέπει να καταψυχθεί).

Αξίζει να τονισθεί ότι στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο με εξωσωματική γονιμοποίηση 3.000 παιδιά και πραγματοποιούνται 12.000-14.000 κύκλοι θεραπείας. Ο αριθμός των υπογόνιμων ζευγαριών υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 200.000 στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή