Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο «νέο ΕΣΥ»

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο «νέο ΕΣΥ»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την οργάνωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα του νέου ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ο ίδιος και οι υφυπουργοί Υγείας κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου και κ. Γεώργιoς Κωνσταντόπουλος είχαν συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των προγραμμάτων, αλλά και το προωθούμενο νομοθετικό έργο, «με αιχμή του δόρατος», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, «την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» Και πρόσθεσε, ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανίδρυση του ΕΣΥ.

Με το σχέδιο νόμου, το υπουργείο επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, πρόθεση του υπουργείου είναι να υλοποιήσει τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης και παροχής άμεσης φροντίδας υγείας σε κάθε πολίτη, αλλά και καθοδήγησης του ασθενούς στην κατάλληλη εξειδικευμένη υπηρεσία υγείας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός είδους «αναχώματος» στην πρόσβαση των ασθενών που δεν χρήζουν δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη προς τα νοσοκομεία. Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που απευθύνονται στα επείγοντα των νοσοκομείων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από ένα γενικό γιατρό Κέντρου Υγείας.

Οι προμήθειες

Ο κ. Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε και στην πορεία της εφαρμογής του νέου συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων. Οπως είπε «ολοκληρώνουμε όλες τις διαδικασίες για τη μεγάλη τομή, τη βαθιά μεταρρύθμιση στον χώρο των προμηθειών που θα οδηγήσει στην εξυγίανση, και την εξοικονόμηση πόρων». Σημειώνεται ότι ο νόμος για το νέο σύστημα προμηθειών προβλεπεί ένα μεταβατικό διάστημα έξι μηνών (το οποίο λήγει στα μέσα Δεκεμβρίου) έως ότου προετοιμαστούν σχετικά οι εμπλεκόμενοι φορείς για την έναρξη εφαρμογής του συστήματος. Ηδη, το υπουργείο εξετάζει τις αιτήσεις ενδιαφερομένων για τις θέσεις του προέδρου και των μελών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας που θα έχει τον κεντρικό ρόλο στο νέο σύστημα, ενώ ολοκληρώνεται και η δημιουργία των Μητρώων προμηθευτών και υλικών από το Εθνικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ). Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος, επεσήμανε ότι δίνεται έμφαση στην ενδυμάμωση του ΕΣΥ, με έμψυχο δυναμικό, με έμφαση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Συνεχίζουμε το έργο μας», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «έχει γίνει σπουδαία δουλειά στον χώρο της Υγείας που θα αποδώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στους μήνες που έρχονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή