Ο ήλιος βλάπτει και τον χειμώνα

Ο ήλιος βλάπτει και τον χειμώνα

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι έφυγε, όχι όμως και ο κίνδυνος από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί οι «δόσεις» που θα λαμβάνουμε τους επόμενους μήνες να μην είναι ίσες με αυτές του Ιουλίου ή του Αυγούστου, ωστόσο η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (έστω και με «δόντια»), ειδικά με καθαρό ουρανό, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το δέρμα και τα μάτια μας.

Η ταύτιση του κινδύνου από την έκθεση στον ήλιο με τα καλοκαιρινά μπάνια δεν είναι η μόνη παρανόηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. «Πολλοί πιστεύουν για παράδειγμα ότι όταν δεν βλέπουμε τον ήλιο, δεν κινδυνεύουμε», σημειώνει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ κ. Αλκιβιάδης Μπάης. «Η αλήθεια είναι ότι η ακτινοβολία που δέχεται ένας άνθρωπος προέρχεται τόσο απευθείας από τον ήλιο όσο και μέσω ανακλάσεων στα διάφορα συστατικά της ατμόσφαιρας. Αν η υπεριώδης ακτινοβολία ήταν ορατή από το ανθρώπινο μάτι, ο ουρανός θα μας φαινόταν το ίδιο λαμπρός με τον ήλιο», λέει χαρακτηριστικά.

Κατά συνέπεια, ακόμα και όταν προφυλάσσουμε το σώμα μας από την άμεση ακτινοβολία (π.χ. κρατώντας ομπρέλα), εξακολουθούμε να δεχόμαστε εξίσου μεγάλη ποσότητα διάχυτης ακτινοβολίας από την ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή