Πρόληψη εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Πρόληψη εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφυγή του καπνίσματος, προστασία των ματιών από τον ήλιο, σωστή ρύθμιση του σακχάρου, της υπέρτασης και της χοληστερίνης καθώς και κατανάλωση λαχανικών και τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C και Ε, συνιστούν οι ειδικοί γιατροί για την πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία απώλειας της κεντρικής όρασης για τα άτομα άνω των 50 ετών.

Οπως τόνισαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Παπαδέδες και οι αναπληρωτές καθηγητές Οφθαλμολογίας κ. Ιωάννης Βεργάδος και Ιωάννης Λαδάς, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία σοβαρότατη πάθηση του βυθού των ματιών, η συχνότητα της οποίας κυμαίνεται μεταξύ 1,2% και 30% (αναλόγως της ηλικίας) για τα άτομα άνω των 50 ετών. Η πάθηση σχετίζεται με την ηλικία, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τη χοληστερίνη, την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, τη χαμηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών (που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα λαχανικά) και το κάπνισμα. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που καπνίζουν περίπου 20 τσιγάρα την ημέρα ή περισσότερα, διατρέχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο για εκδήλωση της πάθησης σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Η πάθηση εκδηλώνεται σε δύο μορφές: την «ξηρά» και την «υγρή» η οποία είναι η πιο επικίνδυνη καθώς εξελίσσεται ραγδαία. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ανάπτυξη παθολογικών αγγείων στον βυθό του ματιού, τα οποία προκαλούν συχνές αιμορραγίες και συγκέντρωση υγρού που οδηγούν σε εκφύλιση της ωχράς.

Για την αντιμετώπιση της υγρής μορφής της πάθησης τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί έχουν στο «οπλοστάσιό» τους νέα φάρμακα που «εξαφανίζουν» τα παθολογικά αγγεία στην περιοχή της ωχράς κηλίδας. Τα αντιαγγειογενετικά φάρμακα σταθεροποιούν και σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώνουν την οπτική οξύτητα του πάσχοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή