Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας

Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών, αν όχι… ωρών, θεωρείται η απόσυρση του επίμαχου βιβλίου της Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού. Το πολύμηνο -ιστορικοπολιτικό και εκπαιδευτικό- θρίλερ που κράτησε επί σχεδόν ένα εξάμηνο βαίνει προς το τέλος του, καθώς όλοι αναμένουν τη λύση από τον νέο υπουργό Παιδείας κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι χθες το τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου συνεδρίασε επί σχεδόν έξι ώρες ώστε να δώσει απάντηση σε δύο ερωτήματα που έθεσε ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης:

– Κατά πόσον έγιναν οι διορθώσεις με βάση τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών;

– Είναι κατάλληλο το νέο βιβλίο για τα σχολεία; Ποια η τελική σας αξιολόγηση;

Το Π.Ι. ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος των παρατηρήσεων έγινε, αλλά μερικές απ’ όσες δεν έγιναν κρίνονται σημαντικές. Για το δεύτερο ερώτημα, δεν απάντησε ευθέως, θεωρώντας ότι ένα βιβλίο πρέπει να αξιολογηθεί και στη σχολική πράξη. Το κλίμα υπέρ της απόσυρσης αποτύπωσε χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θάνος Βερέμης, ο οποίος τόνισε στην «Κ» ότι «οι αντιδράσεις για απόσυρση είναι έντονες», παρατηρώντας ότι «η συζήτηση για το βιβλίο γίνεται σε λάθος βάση».

Ειδικότερα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο κ. Στυλιανίδης θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας την τελική του απόφαση για την απόσυρση του σχολικού βιβλίου, που γράφηκε από συγγραφική ομάδα με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Μαρία Ρεπούση, καθώς οι πιέσεις εντείνονται σε δύο επίπεδα. Τόσο από την πλευρά εκείνων που αντιδρούν στο βιβλίο και ζητούν την απόσυρσή του, όσο και από εκείνους που ζητούν μια ξεκάθαρη, οριστική λύση στο θέμα. Είναι ενδεικτικό ότι για το μάθημα της Ιστορίας Στ΄ Δημοτικού σε κάποια σχολεία χρησιμοποιείται το προηγούμενο σχολικό εγχειρίδιο.

«Είναι πολύ πιθανή η απόσυρση διότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για το βιβλίο» ανέφερε χθες ο κ. Βερέμης στην «Κ». «Νομίζω βέβαια ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη νέα, μετά και τις διορθώσεις, εκδοχή του βιβλίου, η οποία θα αξιολογηθεί στην πράξη. Πιστεύω ότι το σημαντικό ζήτημα είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των αντιδράσεων αγγίζει τα στερεότυπα με τα οποία είναι εθισμένοι οι νεοέλληνες και όχι την ουσία των προβλημάτων του βιβλίου» συμπλήρωσε. Με ενδιαφέρον, άλλωστε, αναμένεται η επιχειρηματολογία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου για την απόσυρση του βιβλίου. Και αυτό διότι ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής προεκλογικά είχε αναφέρει ότι το διορθωμένο βιβλίο θα σταλεί στα σχολεία και θα αξιολογηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα. Καταγράφονται, βέβαια, δύο ουσιαστικά επιχειρήματα:

– Το βιβλίο έχει αμφισβητηθεί έντονα και άρα δεν μπορεί να παραμείνει στα σχολεία χωρίς κραδασμούς.

– Δεν έγιναν όλες οι διορθώσεις με βάση το πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών.

Η επίλυση του ζητήματος της Ιστορίας θα… λύσει τα χέρια του νέου υπουργού ώστε να δρομολογηθεί η λύση σε άλλα άμεσα ζητήματα, όπως η κάλυψη των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών. Χθες, ο αιρετός εκπρόσωπος καθηγητών στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) υπουργείου Παιδείας, κ. Θεόφιλος Σακαλίδης, ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ότι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν 6.000 αποσπασμένοι εκτός διαδικασιών ΚΥΣΔΕ σε διευθύνσεις και γραφεία. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αποσπασμένοι σε υπηρεσίες που… «λουφάρουν». Τέλος, χθες ο κ. Στυλιανίδης είχε την πρώτη συνάντηση με τους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπ. Παιδείας (άκουσε το αίτημα για χορήγηση επιδόματος λόγω της μετεγκατάστασης από την οδό Μητροπόλεως) και τους παρουσίασε τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Δημήτρη Πλατή. Είναι 51 ετών, πρέσβης, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Στυλιανίδη, με συμβολή στην υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή