Το (περιβαλλοντικό) ΥΠΕΧΩΔΕ κατά ΔΕΗ

Το (περιβαλλοντικό) ΥΠΕΧΩΔΕ κατά ΔΕΗ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γενική ένδεια της Ελλάδας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος αποδεικνύει η χθεσινή απόφαση-βόμβα του ΥΠΕΧΩΔΕ να επιβάλει πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας για ατμοσφαιρική ρύπανση και να παραπέμψει την υπόθεση σε εισαγγελέα. Οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν ύστερα από ελέγχους των επιθεωρητών περιβάλλοντος και αφορούν μεγάλες υπερβάσεις στις τιμές του διοξειδίου του θείου και των μικροσωματιδίων και απουσία μετρήσεων.

Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ θα επιβάλει πρόστιμο 600.000 ευρώ, για τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Καρδιάς, Πτολεμαΐδας και Αγίου Δημητρίου του νομού Κοζάνης, καθώς και 400.000 ευρώ, για τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Μεγαλόπολης. Τα πρόστιμα επιβάλλονται μετά ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκαν κατ’ εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα ο υπουργός, κ. Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι στους σταθμούς της ΔΕΗ θα συνεχιστούν, ενώ οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάστηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι διαπίστωσαν:

– Στη Μεγαλόπολη, «οι εκπομπές διοξειδίου του θείου (SO2) είχαν υπερβεί κατά πολλές φορές τόσο το ωριαίο όσο και το ημερήσιο όριο, που είναι επιτρεπτό για την προστασία της υγείας». Επίσης, το σύστημα αποθείωσης ήταν εκτός λειτουργίας το 1/3 του έτους (2006). Τέλος, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν απουσία μετρήσεων των συγκεντρώσεων διοξειδίου του θείου, σωματιδίων, οξειδίων του αζώτου «κατά παράβαση των προβλεπομένων στη σχετική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων».

– Στην Κοζάνη, οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων είχαν υπερβεί πολλές φορές το ημερήσιο όριο που είναι επιτρεπτό για την προστασία της υγείας.

Η απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά την «υψηλή συνεισφορά» της ΔΕΗ στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Επίδοση που συνδέεται με τη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας: χαρακτηριστικά, οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εκπέμπουν περίπου 1.300-1.500 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα.

Επιφυλακτική στάση

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δέχθηκαν την είδηση με επιφύλαξη. «Η αποτελεσματικότητα του προστίμου θα φανεί από το πόσο αποτρεπτικά θα λειτουργήσει», δηλώνει στην «Κ» ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Greenpeace, κ. Νίκος Χαραλαμπίδης. «Χρειάζεται όμως και μια συνεπής στάση από το ΥΠΕΧΩΔΕ στη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Οι ατμοσφαιρικές υπερβάσεις του 2006 δημοσιοποιήθηκαν το 2007. Κανονικά τα στοιχεία για τους ρύπους πρέπει να δημοσιοποιούνται αμέσως ώστε να λαμβάνει ο κόσμος τα μέτρα του.

Επίσης, χρειάζεται μια εναία κυβερνητική στάση: το υπουργείο Ανάπτυξης κατεργάζεται σήμερα σενάρια για την εισαγωγή του ρυπογόνου λιθάνθρακα για παραγωγή ενέργειας». Σε περίπτωση που εισπραχθεί, πάντως, το πρόστιμο θα καταλήξει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή