Εχουν παρελθόν οι αποσύρσεις εγχειριδίων

Εχουν παρελθόν οι αποσύρσεις εγχειριδίων

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσαν κατά καιρούς βιβλία της Ιστορίας και όχι μόνον. Υπήρξαν έντονες συζητήσεις και συχνά πυκνά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ζήτησε από τις συγγραφικές ομάδες να γίνουν διορθώσεις, οι οποίες και έγιναν αποδεκτές.

Βέβαια, υπήρξαν περιπτώσεις που βιβλία αποσύρθηκαν. Ιστορικοί που μίλησαν χθες στην «Κ» έκαναν λόγο για εξαιρετικά βιβλία που βρέθηκαν σε… λάθος εποχή.

Ειδικότερα, τέσσερις ήταν οι περιπτώσεις βιβλίων που αποσύρθηκαν κατά το παρελθόν:

– Το σχολικό έτος 1965 -1966 κυκλοφόρησε το βιβλίο Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Ιστορίας του Κώστα Καλοκαιρινού. Αμφισβητήθηκε έντονα, ενώ ακολούθησε η απόσυρση και η επαναφορά του, διορθωμένου το 1976.

– Η «Ιστορία του ανθρωπίνου γένους» για την Α΄ Λυκείου, του Λευτέρη Σταυριανού, αποσύρθηκε «αθόρυβα» το 1990. Ο Λευτέρης Σταυριανός, που θεωρείται από τους σημαντικότερους διεθνείς ιστορικούς, είχε γράψει ένα βιβλίο ύστερα από παραίνεση του προσωπικού του φίλου Ανδρέα Παπανδρέου. Ωστόσο, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το απέσυρε.

– Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αποσύρθηκε το βιβλίο Νεότερης Ιστορίας Γ΄ Γυμνασίου του Βασίλη Κρεμμυδά, επίσης διακεκριμένου ιστορικού.

– Τέλος, το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου του Γεώργιου Κόκκινου, το 2001, δεν έφτασε καν στα σχολεία. Αποσύρθηκε λόγω των αντιδράσεων της κυπριακής κυβέρνησης για τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς που περιείχε το εγχειρίδιο για την ΕΟΚΑ και τη δράση της στην Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή