Η ατμοσφαιρική ρύπανση μάς «στοιχίζει» τρία χρόνια ζωής

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μάς «στοιχίζει» τρία χρόνια ζωής

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο έως τρία χρόνια ζωής «στοιχίζει» στους κατοίκους των πόλεων η ατμοσφαιρική ρύπανση, την οποία οι ειδικοί συγκρίνουν με το παθητικό κάπνισμα όσον αφορά τις επιπτώσεις της στο καρδιαγγειακό σύστημα. Στην Ελλάδα, σημειώνονται 300-400 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους εξαιτίας των καρδιαγγειακών παθήσεων, πολλοί εκ των οποίων θα είχαν αποφευχθεί εάν οι πολίτες λάμβαναν σοβαρά υπόψη τις συστάσεις των γιατρών για την πρόληψη και «άλλαζαν τρόπο ζωής».

Σε χθεσινή εκδήλωση με αφορμή την 30ή Σεπτεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο τέως πρόεδρος της Εταιρείας καθηγητής κ. Χαρίσιος Μπουντούλας και ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κορίνθου κ. Βλάσης Πυργάκης, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οπως είπαν, ο μολυσμένος από μικροσωματίδια ατμοσφαιρικός αέρας μπορεί να ενεργοποιήσει βιολογικούς μηχανισμούς όπως θρόμβωση, αρρυθμίες, αθηροσκλήρυνση κ. α. που είναι ικανοί να «υποκινήσουν» ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Μελέτες καταδεικνύουν ότι η μακροχρόνια αύξηση (τουλάχιστον για ένα έτος), των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης κατά 10 μg ανά κυβικό μέτρο, αυξάνει τη συνολική θνητότητα σε ποσοστό 4%, την καρδιοαναπνευστική θνητότητα (6%) και τη θνητότητα από καρκίνο του πνεύμονα (8%). Μάλιστα υπολογίζεται ότι το προσδόκιμο επιβίωσης στους κατοίκους μολυσμένων πόλεων είναι κατά 2-3 χρόνια μικρότερο έναντι των ατόμων που ζουν σε καθαρό περιβάλλον.

Ο κ. Κρεμαστινός, εστίασε στο φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς που είναι η σύσταση προς το γενικό πληθυσμό «αλλάξτε τρόπο ζωής». Οπως είπε, παρά τις προόδους στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στις μόνες χώρες που τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, είναι όπου εφαρμόσθηκαν πολιτικές πρόληψης. Είναι ενδεικτικό ότι στη Φινλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, όπου οι πολίτες υιοθέτησαν πιο υγιεινές συνήθειες, μειώθηκαν οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα από 700-800 ανά 100.000 κατοίκους που ήταν το 1970, σε 200 ανά 100.000 κατοίκους σήμερα.

Κατόπιν τούτου, οι γιατροί προτρέπουν τους πολίτες να κάνουν μία μικρή «επανάσταση» σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, πιέζοντας για πιο υγιεινές συνθήκες διαβίωσης. Οπως είπαν χαρακτηριστικά, σε νηπιαγωγεία, σχολεία και πανεπιστήμια, οι πολίτες πρέπει να ζητήσουν από τη διεύθυνση να παρέχει υγιεινά γεύματα και περισσότερους χώρους παιχνιδιού και ενασχόλησης με αθλήματα.

Στους χώρους εργασίας θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι εργοδότες να προσφέρουν επιλογές για υγιεινά γεύματα και ευκαιρίες για σωματική άσκηση (π.χ. γυμναστήρια) και να εξασφαλίσουν χώρους ελεύθερους από καπνό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή