Κλοπή πινάκων, εκβιασμός και σύλληψη «συλλεκτών»

Κλοπή πινάκων, εκβιασμός και σύλληψη «συλλεκτών»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O «Γραβατοφόρος ποδηλάτης» του Αλέκου Φασιανού και δύο ακόμα πίνακες ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά υπό τον -κοινό- τίτλο «Κοπέλα» συνολικής αξίας τουλάχιστον 60.000 ευρώ βρέθηκαν στο επίκεντρο υπόθεσης εκβιασμού που αποκαλύφθηκε χθες από αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινηματογραφικού τύπου απάτη διαδραμάτισαν ένας 50χρονος σεσημασμένος διαρρήκτης, ειδικευμένος στην κλοπή πινάκων ζωγραφικής, καθώς και ένας 65χρονος συλλέκτης έργων τέχνης. Παρ’ ολίγον θύμα τους ο ιδιοκτήτης γκαλερί στην Κηφισιά…

Οπως έγινε γνωστό, χθες, ο 50χρονος διαρρήκτης είχε τον περασμένο Μάρτιο αφαιρέσει από την γκαλερί τρεις πίνακες ζωγραφικής συνολικής αξίας 60.000 ευρώ. Ο ένας, του Αλέκου Φασιανού, ήταν διαστάσεων 1 μ. επί 1,5 μ. και είχε τίτλο «Ποδηλάτης Γραβατοφόρος». Οι άλλοι δύο, δημιουργίες του Δημήτρη Μυταρά με κοινό τίτλο «Κοπέλα», ήταν μικρότερων διαστάσεων και καθένας τους είχε διαφορετικά χρώματα και πορτρέτα. Η κλοπή είχε δηλωθεί στο τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς, έκτοτε όμως η τύχη των έργων τέχνης παρέμενε άγνωστη.

Ο ρόλος του συλλέκτη

Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο μόλις το περασμένο Σάββατο έπειτα από τηλεφώνημα που δέχτηκε ο ιδιοκτήτης της γκαλερί από τον 65χρονο συλλέκτη. Ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι είχε καταφέρει να εντοπίσει τους κλεμμένους πίνακες και απαίτησε 15.000 ευρώ, προκειμένου με τη μεσολάβησή του να επιστραφούν. Επειτα από διαπραγμάτευση, το ποσό καθορίστηκε στα 10.000 ευρώ, ενώ ορίστηκε συνάντηση για το μεσημέρι της Τρίτης έξω από το νοσοκομείο «Σωτηρία» στη λεωφόρο Μεσογείων.

Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί προσέφυγε στο τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας απ’ όπου οργανώθηκε η επιχείρηση σύλληψης των δύο με τη χρήση προσημειωμένων χαρτονομισμάτων.

Οι τρεις πίνακες επεστράφησαν στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους, ενώ στην κατοχή των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν ακόμα 17 πίνακες διαφόρων ζωγράφων, μια ελαιογραφία, φωτογραφικά φιλμ με έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα, τα οποία δεν έχει διευκρινιστεί εάν κατείχαν νόμιμα ή όχι. Σε βάρος του 50χρονου εκκρεμούν δύο ακόμα εντάλματα σύλληψης για διακεκριμένες κλοπές και μία απόφαση του τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων για φυλάκιση 2 ετών και 3 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή