Αναγκαίες οι εξετάσεις ηπατίτιδας στο τσεκ-απ

Αναγκαίες οι εξετάσεις ηπατίτιδας στο τσεκ-απ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ένταξης των ειδικών εξετάσεων για ηπατίτιδα B και C, στο καθιερωμένο ιατρικό τσεκ-απ, επισημαίνουν οι ειδικοί γιατροί, τονίζοντας ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση των συνεπειών της χρόνιας ηπατοπάθειας.

Πολλοί δεν γνωρίζουν

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 400.000 άτομα πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα B ή C, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να το γνωρίζουν. Οπως επισήμαναν χθες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ηπατος, κ. Ευάγγελος Ακριβιάδης και ο γενικός γραμματέας κ. Σπ. Μανωλακόπουλος, με αφορμή την 1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας, η μετάδοση της ηπατίτιδας Β και C γίνεται πλέον κυρίως με τη κοινή χρήση συριγγών, μολυσμένων εργαλείων για τατουάζ και με τη σεξουαλική επαφή με άτομο που πάσχει από ηπατίτιδα, ενώ στο ένα τρίτο των πασχόντων δεν έχει ανευρεθεί η αιτία. Η νόσος είναι κατά κανόνα ασυμπτωματική και έτσι οι ασθενείς δεν ζητούν ιατρική βοήθεια με αποτέλεσμα η ηπατική βλάβη να εξελίσσεται σε κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια και σε ορισμένες περιπτώσεις σε καρκίνο του ήπατος.

Αντιμετώπιση

Μάλιστα εξαιτίας της άγνοιας που επικρατεί μεταξύ πολλών πασχόντων (ότι έχουν προσβληθεί από τους ιούς της ηπατίτιδας B και C) αναμένεται ότι σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 21% οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος και κατά 30% τα περιστατικά καρκίνου του ήπατος εξαιτίας χρόνιας ηπατίτιδας C. Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα B και C αποτελεί σήμερα ένα νόσημα που αντιμετωπίζεται. Στόχος της θεραπείας στη χρόνια ηπατίτιδα B για την οποία υπάρχει προληπτικό εμβόλιο -είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού- είναι η καθυστέρηση ή ακόμα και ακύρωση των σοβαρών συνεπειών της νόσου, ενώ στη ηπατίτιδα C, μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή