Και συνωστισμός λαθρομεταναστών

Και συνωστισμός λαθρομεταναστών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμοι να «αποβιβαστούν» στα ελληνικά νησιά βρίσκονται χιλιάδες λαθρομετανάστες, οι οποίοι έχουν «εγκλωβισθεί» περισσότερο από τρεις μήνες στα τουρκικά παράλια καθώς οι αρχές ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα μεγάλο τμήμα του κυκλώματος που τους διακινούσε, κυρίως προς την περιοχή της Ευβοίας, μειώνοντας έτσι τους «διαδρόμους» μετακίνησής τους. Ετσι η πίεση που δημιουργείται από τη μεγάλη χρονικά παραμονή λαθρομεταναστών σε τουρκικό έδαφος υποχρεώνει τους διακινητές να στέλνουν «φουρνιές» των τριάντα ατόμων, με όποιο μέσω διαθέτουν, προς τα ελληνικά ακριτικά νησιά και κυρίως προς την Σάμο, Μυτιλήνη, Χίο, Κω και Λέρο αδιαφορώντας εάν θα φθάσουν σώοι ή θα πνιγούν…

Η εξέλιξη αυτή εξηγεί και τον αυξημένο αριθμό λαθρομεταναστών που έχουν εντοπισθεί και συλληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε Σάμο και Μυτιλήνη. Πάντως, πολλοί εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη παρουσία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στις «δύσκολες» περιοχές για επιτήρηση, θα λειτουργούσε αποτρεπτικά προς τα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών. Χθες στη θαλάσσια περιοχή Αγαθονησίου εντοπίσθηκε ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 32 λαθρομετανάστες και ένας Τούρκος διακινητής. Κατά δήλωσή τους, οι λαθρομετανάστες είχαν ξεκινήσει πριν από τρεις μήνες από το Αφγανιστάν και περπατώντας έφθασαν στην Τουρκία. Αρχικώς έμειναν στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια τους μετέφεραν, έναντι 200 δολαρίων το άτομο, στο Ντιντίμ Τουρκίας όπου έμειναν για τρεις ημέρες και στις 26 Σεπτεμβρίου τους επιβίβασαν σε ένα μικρό παλιό σκάφος για να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα.

4.532 άτομα φέτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από τις αρχές του 2007 έως και την 23η Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν 4.532 λαθρομετανάστες, προερχόμενοι από Τουρκία, 97 διακινητές ενώ κατασχέθηκαν και 85 σκάφη.

Ειδικότερα: στη Μυτιλήνη συνελήφθησαν 1.183 λαθρομετανάστες και 22 διακινητές, στη Σάμο 1.496 λαθρομετανάστες και 35 διακινητές, στη Χίο 714 λαθρομετανάστες και 6 διακινητές, στην Κω 187 λαθρομετανάστες και 6 διακινητές και στη Λέρο 564 λαθρομετανάστες και 3 διακινητές. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους πνίγηκαν 42 λαθρομετανάστες σε 16 περιστατικά όταν βούλιαξαν τα σκάφη που τους μετέφεραν ενώ αγνοούνται 54 από 7 περιστατικά.

Από την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών έχει προκύψει κι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο: Οι αρχές ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης των λαθρομεταναστών, μέσω των δαχτυλικών αποτυπωμάτων τους, εντόπισαν ότι αρκετοί εξ αυτών εμπλέκονται σε έκνομες πράξεις στις χώρες τους ή σε τρίτες χώρες.

Οπως, η περίπτωση ενός Πακιστανού ο οποίος είχε εμπλακεί σε κύκλωμα πλαστών εγγράφων στην Ιταλία, είχε έρθει στην Ελλάδα είχε συλληφθεί και απελαθεί και λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη εκ νέου μαζί με λαθρομετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή