Καταιγίδα από… blogs

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας θεωρούν τα ιστολόγια (blogs) οι Ελληνες χρήστες τους ενώ απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό «κοινότητα» ή «νέα τάση». Αυτό ήταν ένα κομβικό συμπέρασμα από την εκδήλωση, βράδυ της περασμένης Τετάρτης, που έγινε στο βιβλιοπωλείο Ιανός με θέμα την επίδραση των blogs στην ελληνική κοινωνία.

Καθημερινή μανία

Σύμφωνα με το μεγαλύτερο κόμβο συλλογής ιστολογίων Technorati (μετρήσεις περασμένου Απριλίου), ανά τον κόσμο υπάρχουν τουλάχιστον 70 εκατομμύρια blogs. Παράλληλα, 120.000 καινούργια δημιουργούνται καθημερινά, εκ των οποίων τα 3.000 – 7.000 είναι ψεύτικα ή παραπλανητικά. Καθημερινά γίνονται περίπου 1,5 εκατομμύρια νέες δημοσιεύσεις, δηλαδή περίπου 17 ανά δευτερόλεπτο. Οι πιο μανιώδεις ιστολόγοι είναι οι Ιάπωνες (με 37% επί του συνόλου), ακολουθούν οι αγγλόφωνοι με 33%, οι Κινέζοι με 8%, και οι ιταλόφωνοι με 3%.

Οσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τον αντίστοιχο εγχώριο κόμβο Sync. gr, υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 ελληνόφωνα blogs. Σημειώνεται πως ο αριθμός τους αυξήθηκε κατακόρυφα κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο υπεύθυνος του Sync. gr κ. Νίκος Δρανδάκης «μέχρι την προκήρυξη των εκλογών συγκεντρώναμε καθημερινά 50 με 60 καινούρια blogs και ξαφνικά από τα μέσα Αυγούστου αυτός ο αριθμός διπλασιάστηκε. Σε μεγάλο βαθμό αυτά ανήκουν σε υποψηφίους, κόμματα και οργανώσεις» ενώ ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολία για το αν αυτά θα «επιβιώσουν» μετεκλογικά.

Η προχθεσινή συζήτηση για τα blogs ξεκίνησε «ακαδημαϊκά», με τους συγγραφείς Χρήστο Χωμενίδη και Μανώλη Ανδριωτάκη να διαφωνούν για τον ρόλο της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια ζεστή κουβέντα. Ενώ ο πρώτος εξέφρασε την άποψη ότι η κρυφή ταυτότητα των πλοηγών του Διαδικτύου είναι πολλές φορές πολύ δημιουργική (όσον αφορά την καλλιτεχνική δημιουργία), ο δεύτερος επισήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτό, όπως η ανεξέλεγκτη διασπορά ψευδών στοιχείων. Ο κ. Χωμενίδης παραδέχθηκε πως υπάρχουν παθογένειες όπως σε κάθε άλλο μέσο και ο κ. Ανδριωτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας του Διαδικτύου. Αμφότεροι παρουσίασαν τα blogs ως μια νέα κοινότητα με δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, επιρροή, ίσως και αξίες, κάτι στο οποίο διαφώνησαν οι παρόντες ιστολόγοι, περισσότεροι εκ των οποίων φοιτητές του Παντείου.

Διαφωνίες

Ο ιστολόγος που αυτοαποκαλείται «learning is earning» δήλωσε χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο κίνημα, υπάρχουν δέκα νοματαίοι με αϋπνίες, τίποτα περισσότερο». Για τις αξίες, ο ίδιος σχολίασε χαριτολογώντας: «Ως blogger σας δηλώνω υπεύθυνα ότι θα πουληθώ σε όποιον δώσει τα περισσότερα». Από το πάνελ των ομιλητών ο blogger Chaka Khan αφού υπερασπίστηκε την «πειρατική φύση» του Internet δήλωσε πως η ενασχόληση με τα blogs είναι περισσότερο δημιουργική απ’ όσο φαίνεται αφού οι συντελεστές «από παθητικοί αναγνώστες γίνονται δημιουργικοί παραγωγοί και αναζητητές περιεχομένου» και πηγών.

Το ελληνοαλβανικό blog

Μια άλλη νότα στη συζήτηση έδωσε ο ιστολόγος N. Ago -ο οποίος διατηρεί το μόνο ελληνοαλβανικό blog- που επισήμανε τη δυνατότητα έκφρασης ομάδων που δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση στα παραδοσιακά μέσα. «Ισως το Internet να είναι το μόνο μέσο για μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα» επισήμανε χαρακτηριστικά. Οπως δήλωσε στην «Κ», παρά τις επιθέσεις που δέχεται από «πατριώτες» Ελληνες και Αλβανούς, ο ίδιος δεν πτοείται έχοντας πίστη σ’ αυτό το νέο – μαγικό μέσο, το Διαδίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή