Με μια τσάντα γεμάτη φάρμακα, αλλά χωρίς φροντίδα

Με μια τσάντα γεμάτη φάρμακα, αλλά χωρίς φροντίδα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ των πιο γηρασμένων χωρών της… γηραιάς ηπείρου, είναι η χώρα μας καθώς το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών αγγίζει το 18%, και αναμένεται να πλησιάσει το 24% το 2020. Μαζί με τα χρόνια εντείνονται και τα προβλήματα υγείας και αυξάνονται οι ανάγκες για δομές πρόνοιας και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι τα άτομα άνω των 65 ετών πάσχουν κατά μέσο όρο από περισσότερες των τριών παθήσεων κάθε μορφής και λαμβάνουν 5 διαφορετικά φάρμακα. Εχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παρενέργειες στα φάρμακα που λαμβάνουν σε σχέση με τους νεότερους, πλήττονται περισσότερο από επικίνδυνες συνθήκες όπως π.χ. καύσωνας και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αναπηρίας.

Στα σοβαρά κενά που υπάρχουν στη χώρα μας αναφορικά με τις δομές φροντίδας των ηλικιωμένων, αναφέρθηκαν χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία -όπως έχει καθιερωθεί η 1η Οκτωβρίου- τα μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, κα Μερόπη Βιολάκη-Παρασκευά, κ. Κίμων Βολίκας, κ. Νικόλας Παπαναγιώτου και κ. Μανώλης Βελονάκης. Οπως τόνισαν παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο ποσοστό ατόμων άνω των 65 ετών, είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία δεν υπάρχει η γηριατρική ως ξεχωριστή ειδικότητα, και δεν αξιοποιούνται οι υπάρχουσες δομές. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Παπαναγιώτου, οι δαπάνες στην τρίτη ηλικία αυξάνουν ιλιγγιωδώς και σε πολλές περιπτώσεις οι ηλικιωμένοι «έχουν μία τσάντα φάρμακα, που δεν θυμούνται εάν έχουν λήξει, ποιος γιατρός τους τα έχει δώσει και γενικά πως να τα διαχειριστούν και ταλαιπωρούνται σε ένα σύστημα κατακερματισμένο και ασυντόνιστο».

Σύμφωνα με τους ομιλητές, οι δομές πρόνοιας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας όπως τα ΚΑΠΗ και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν εκφυλιστεί. «Τα ΚΑΠΗ έχουν γίνει απλώς καφενεία», επισήμανε ο κ. Βελονάκης «αντί να αναπτύξουν δραστηριότητες που θα κρατούν τους ηλικιωμένους ενεργούς στην κοινωνία, και το πρόγραμμα» Βοήθεια στο Σπίτι «έχει γίνει ένα είδος οικιακής βοήθειας». Τα μέλη της Εταιρείας αναφέρθηκαν και στην ανάγκη ελέγχου εκ μέρους της πολιτείας των ιδιωτικών γηροκομείων καθώς όπως είπαν σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπονται ξενοδοχεία σε γηροκομεία χωρίς να υπάρχουν φυσικά οι κατάλληλες υποδομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή