ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πηγαίνοντας στον οδοντίατρο, ίσως γλιτώνουμε τον καρδιολόγο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Γερά ούλα σημαίνει και γερή καρδιά; Ισχύει σε πολλές περιπτώσεις, απαντούν οι ειδικοί επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι η χρόνια νόσος των ούλων μπορεί να αξιολογηθεί ως προγνωστικός δείκτης για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων! Διεθνείς μελέτες τόσο σε επιδημιολογικό όσο και σε πειραματικό επίπεδο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συσχέτιση περιοδοντίτιδας και καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά υπό διερεύνηση παραμένει αν η σχέση αυτή είναι αιτιολογική. Το πρόβλημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την οδοντιατρική και την καρδιολογική επιστήμη αποτέλεσε χθες θέμα συμποσίου στο 42ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Οδοντιατρικής Ερευνας, της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Οδοντιατρική Ερευνα (Ευρωπαϊκό τμήμα) που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Τα μικρόβια του στόματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετών, μικρόβια της στοματικής κοιλότητας έχουν εντοπιστεί ήδη σε αθηρωματικές πλάκες ασθενών. Οι έρευνες όμως δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα αν τα μικρόβια αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία των αθηρωματικών πλακών. «Η περιοδοντίτιδα -μια λοίμωξη της στοματικής κοιλότητας, από την οποία πάσχει το 15% – 20% του γενικού πληθυσμού και αυξάνεται σε ηλικία άνω των 50 ετών- συνδράμει στη δημιουργία των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ειδικά στην αρτηριοσκλήρωση», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Φοίβος Μαδιανός, αναπληρωτής καθηγητής περιοδοντολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών.

«Τα μικρόβια που υπάρχουν στους ουλικούς θυλάκους με καθημερινές διαδικασίες (βούρτσισμα, μάσηση κ.ά.) μπορούν να δημιουργήσουν παροδικές -μικρού βαθμού-μικροβιαιμίες και να διέλθουν στην κυκλοφορία», εξήγησε. Επιπλέον, πρόσθεσε, έχει διαπιστωθεί ότι ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντίτιδα παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα συστηματικής φλεγμονής. Αυτοί οι παράγοντες της στοματικής φλεγμονής έχουν επίσης ενοχοποιηθεί ως παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια όπως η C-Αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) που αποτελεί τον προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Παράγοντες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της περιοδοντίτιδας αποτελούν η ελλιπής στοματική υγιεινή, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, ο διαβήτης αλλά και το έντονο στρες.