Αποχή στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ με το «καλημέρα»

Αποχή στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ με το «καλημέρα»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση ρύθμιση του προβλήματος των συμβασιούχων πανεπιστημιακών θα ζητήσουν οι πρυτάνεις από τον νέο υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στη συνάντησή τους την προσεχή Τετάρτη. Ταυτόχρονα, πρόβλημα ανέκυψε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του δεν θα λειτουργήσει τη Δευτέρα -πρώτη ημέρα του ακαδημαϊκού έτους- ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη απόσπαση δασκάλων, απαραίτητων για την πρακτική άσκηση των φοιτητών στα σχολεία και στα εργαστήρια. Ειδικότερα, οι συμβασιούχοι των πανεπιστημίων ανέρχονται σε 2.500 επί συνόλου περίπου 10.000 μελών ΔΕΠ. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε ότι πρακτικά δεν επιτρέπεται να ανανεώσουν την ετήσια σύμβασή τους πανεπιστημιακοί που έχουν – έως και το προηγούμενο έτος – εργασθεί ως συμβασιούχοι για τρία χρόνια. Εάν ισχύσει η απαγόρευση, θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Προεκλογικά είχε συνταχθεί σχετική ρύθμιση σε νόμο, ο οποίος όμως δεν ψηφίσθηκε λόγω της διάλυσης της Βουλής.

Από την άλλη, με λουκέτο, ελλείψει αποσπασμένων εκπαιδευτικών, ξεκινάει τη νέα του ακαδημαϊκή χρονιά το Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΠΘ. Η απόφαση ελήφθη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την «πρωτοφανή άρνηση του υπουργείου Παιδείας να αποσπάσει τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς». Αντίθετα, στα άλλα παιδαγωγικά τμήματα της χώρας το θέμα ρυθμίστηκε, πριν από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του τμήματος κ. Γιώργος Τσιάκαλος. Στο Παιδαγωγικό Αθήνας αποσπάστηκαν 36 συνολικά εκπαιδευτικοί, στο Βόλου 22, Ρεθύμνου 21, Πάτρας 16, Ιωαννίνων 15, Αλεξανδρούπολης 15, Φλώρινας 10 και Ρόδου 6, ενώ στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν έχει γίνει ούτε μία απόσπαση, αλλά ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών μειώθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια (18 έναντι 50). «Χρειάζεται νέα πολιτική απόφαση» ήταν η απάντηση που πήρα από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου» ανέφερε ο κ. Τσιάκαλος, απέκλεισε ωστόσο κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συσχέτισης του θέματος με το επίμαχο βιβλίο της Ιστορίας Στ΄ Δημοτικού, η συντακτική ομάδα του οποίου προέρχεται από το παιδαγωγικό τμήμα του ΑΠΘ με επικεφαλής την κ. Μαρία Ρεπούση. «Λόγω της δραστηριότητάς του στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεν θεωρείται ιδιαίτερα αγαπητό το τμήμα» σχολίασε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή