Εφοδοι σε επιχειρήσεις για τη ρύπανση Ασωπού

Εφοδοι σε επιχειρήσεις για τη ρύπανση Ασωπού

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση «Καθαρός Ασωπός», Ημέρα Δεύτερη. Από νωρίς χθες, οι μπουλντόζες είχαν πιάσει δουλειά στην κοίτη του ποταμού με στόχο αφενός μεν να «καλλωπιστεί» το τοπίο (εκτός από λύματα, ο Ασωπός δέχεται και κάδε είδους σκουπίδια) και αφετέρου να διευκολύνεται ο εντοπισμός των επιχειρήσεων που παρανομούν. Παράλληλα, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος συνέχισαν τις «εφόδους» σε επιχειρήσεις των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου διεξάγοντας ελέγχους στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμούν ότι μόνο η διαδικασία του καθαρισμού της κοίτης του ποταμού και του εντοπισμού των παράνομων αγωγών απόρριψης βιομηχανικών λυμάτων θα διαρκέσει 15-20 ημέρες.

Στα Οινόφυτα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι κάτοικοι περίμεναν εδώ και δεκαετίες την ημέρα που η πολιτεία θα έσκυβε πάνω στο πρόβλημα της ρύπανσης της πόλης. (Το οποίο, βέβαια, δεν εξαντλείται στα υπόγεια νερά: όπως περιγράφουν χαρακτηριστικά στην «Κ» μέλη της τοπικής κοινωνίας, τη νύχτα η ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων.) Οπως υπενθύμισε μάλιστα εμφαντικά με χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Μetropolis», ήδη από το Μάρτιο του 2006 η Διακομματική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είχε εισηγηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ την ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος παρουσιάζοντας μάλιστα και δέσμη συγκεκριμένων μέτρων (στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά που εξαγγέλθηκαν προχθές από το υπουργό κ. Γ. Σουφλιά). Οι βουλευτές που είχαν επισκεφθεί την περιοχή σοκαρίστηκαν από την εικόνα του Ασωπού. Σε σχετική ερώτησή της προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ασημίνα Ξηροτύρη ανέφερε: «Αισθανθήκαμε δέος και πανικό από την κατάσταση αλλά και βαρύτατη ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την υγεία τους».

Αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ», όπως μονολογούν όλοι στα Οινόφυτα και τις υπόλοιπες περιοχές της Βοιωτίας και της Βορειοανατολικής Αττικής που έχουν επηρεαστεί από την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα με επικίνδυνες ουσίες, όπως το εξασθενές χρώμιο -ουσίες που έχουν φτάσει στο ποτήρι τους. «Γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι. Χτυπάνε στο κόκαλο, αυτή τη φορά δεν αστειεύονται στο ΥΠΕΧΩΔΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο δήμαρχος Οινοφύτων κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος. «Στόχος είναι να πέσουν αυστηρότατα πρόστιμα που οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να τα «σηκώσουν». Και στους γίγαντες και στους νάνους. Να πάψει να ισχύει το καθεστώς όποιος έχει λεφτά, να μπορεί να ρυπαίνει. Ρυπαίνεις; Φεύγεις. Δεν σε σηκώνει πια η περιοχή».

Προφανώς, όλα αυτά έρχονται σε αντιδιαστολή με την κυρίαρχη νοοτροπία, σε κάθε γωνιά της χώρας, ότι στο όνομα της ανάπτυξης όλα λίγο πολύ επιτρέπονται -αυτή τη νοοτροπία, που ευθύνεται και για το γεγονός ότι τόσα χρόνια οι αρμόδιοι φορείς έκαναν τα «στραβά μάτια» στην εγκληματική πρακτική των βιομηχανιών να απορρίπτουν χωρίς επεξεργασία τα απόβλητά τους στον Ασωπό. «Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του τόπου μας. Αλλά θέλουμε να συνυπάρχουμε με υγιείς και ανταγωνιστικές βιομηχανίες που σέβονται το περιβάλλον. Θέλουμε την ανάπτυξη «πράσινων» βιομηχανιών», τονίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος. «Πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε να μιλάνε με θετικά σχόλια για τα Οινόφυτα. Να ξαναβρεί η πόλη τον εαυτό της. Και, όπως έχω δεσμευθεί, να ξαναγίνει μια πόλη με ποτάμι. Κι αυτός θα είναι ο Ασωπός».

Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Βοιωτίας ότι θα απορρίπτονται όλες οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν την περιοχή Ασωπού, τουλάχιστον έως ότου -όπως ανέφερε στην «Κ» ο νομάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς- ο κ. Σουφλιάς δεσμευθεί σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσει με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των βουλευτών του νομού ότι το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή