ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση «κατασκοπείας» μεταξύ δύο ιδιωτικών νοσοκομείων

Μια πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπείας μεταξύ δύο μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας έφερε στο φως έρευνα του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συνελήφθη 34χρονη γυναίκα, υπάλληλος μέχρι πρότινος σε ένα από τα δύο νοσοκομεία, η οποία, όπως διαπιστώθηκε, υπέκλεψε όλα τα «ευαίσθητα» αρχεία θέτοντάς τα στη διάθεση της ανταγωνιστικής ιδιωτικής κλινικής, με την οποία διατηρούσε κρυφή μέχρι σήμερα επαγγελματική σχέση.

Η 34χρονη γυναίκα είχε στις 11 του περασμένου Ιουλίου υποβάλλει την παραίτησή της στη διοίκηση του νοσοκομείου. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τις 18 του ίδιου μήνα έστελνε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην προσωπική ηλεκτρονική της διεύθυνση δεδομένα που αφορούσαν στη λειτουργία της επιχείρησης όπως πελατολόγια και άλλα αμιγούς οικονομικού ενδιαφέροντος αρχεία. Η ίδια εξάλλου ως υπάλληλος του λογιστηρίου είχε εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Η διοίκηση του νοσοκομείου αντιλήφθηκε τη δράση της και κατήγγειλε το συμβάν στη υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ακολούθησε έρευνα καταρχήν στο δίκτυο της επιχείρησης, από την οποία προέκυψε ότι τα δεδομένα είχαν «διαρρεύσει» μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 34χρονης. Ερευνα πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια και στο σπίτι της, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι με τα αρχεία του νοσοκομείου.

Στην απολογία της η συλληφθείσα υποστήριξε ότι απέστειλε το υλικό στο προσωπικό της e mail προκειμένου να προετοιμάσει την ενημέρωση των υπαλλήλων που θα την αντικαθιστούσαν, μιας και η ίδια ήταν υπό αποχώρηση. Αστυνομικοί, ωστόσο, της Δίωξης Οικονομικού και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που χειρίστηκαν την υπόθεση επιβεβαιώνουν ότι η συλληφθείσα από τον περασμένο Ιούλιο εργάζεται σε άλλο ιδιωτικό θεραπευτήριο στη διάθεση του οποίου έθεσε τα κλεμμένα ηλεκτρονικά αρχεία.

Οι σκληροί δίσκοι που κατασχέθηκαν θα σταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω ανάλυση, ενώ το προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών.