Επικίνδυνα τα υπόγεια νερά της Αττικής

Επικίνδυνα τα υπόγεια νερά της Αττικής

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υπόγεια νερά της Αττικής είναι μολυσμένα. Βαρέα μετάλλα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, βακτήρια, μαγνήσιο, νάτριο, χλώριο και άλλες επικίνδυνες ουσίες δηλητηριάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Οι συνέπειες είναι σημαντικότερες απ’ ό,τι ίσως φανταζόμαστε. Ελάχιστες είναι πλέον οι πηγές και οι γεωτρήσεις που μπορούν να παρέχουν πόσιμο νερό, αυξάνοντας συνεχώς την εξάρτηση από την ΕΥΔΑΠ, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τους περιορισμένους φυσικούς πόρους άλλων περιοχών. Και με δεδομένη την αλλαγή του κλίματος και τη μείωση των βροχοπτώσεων, η Αθήνα κινδυνεύει όχι μόνο να ξαναδιψάσει αλλά και να χάσει το τεράστιο πλεονέκτημα της μοναδικής ευρωπαϊκής μητρόπολης με καλής ποιότητας πόσιμο νερό.

Οση ρύπανση δημιουργείται στον αέρα και την επιφάνεια του εδάφους, και δημιουργείται πολλή, περνάει στο υπέδαφος, στα φυτά, στη θάλασσα, τίποτα δεν είναι σε θέση να την σταματήσει.

Επίσης, τα μολυσμένα νερά συχνά χρησιμοποιούνται και για γεωργική ή βιομηχανική χρήση. Αυτό μετατρέπει τη χρήση του νερού σε έναν επικίνδυνο «κύκλο», όπου επιβλαβείς ουσίες καταλήγουν μέσω της τροφικής αλυσίδας ή συναφών προϊόντων στο τραπέζι μας – και όχι απαραίτητα μόνο στο ποτήρι μας. Και ενώ, ίσως για πρώτη φορά, υπάρχουν στοιχεία για την ποιότητα του νερού, δεν υπάρχει κάποιος να τα αξιολογήσει και να τα αξιοποιήσει.

Η «Κ» σήμερα παρουσιάζει το χάρτη της ρύπανσης των υπόγειων νερών της Αττικής και πετάει το γάντι στους αρμόδιους. Θα υπάρξει ανταπόκριση ή το θέμα του μολυσμένου υδροφορέα μας θα αφεθεί για άλλη μια φορά εκεί όπου βρίσκεται: βαθιά κάτω από τη γη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή