Ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση

Ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι υπόγειοι υδροφορείς της Αττικής δεν οφείλεται… στη Φύση, αλλά στη δραστηριότητα των Αθηναίων. Οι μόνες περιοχές που δεν έχουν σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης νερών είναι οι τρεις μεγάλες ορεινές μάζες (Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη), αν και εκεί οι πρόσφατες πυρκαγιές θα έχουν επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των υπόγειων νερών.

Ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση των νερών; Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιάννης Κουμαντάκης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας του ΕΜΠ (το οποίο επί σειρά ετών πραγματοποιεί μετρήσεις σε όλο τον νομό και μελετά την ποιότητα των υδάτων), τα αίτια είναι πολλά, ενώ τα προβλήματα ρύπανσης ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή της Αττικής:

Λεκανοπέδιο. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής, οι κύριες πηγές της ρύπανσης είναι οι παλαιοί βόθροι, είτε χρησιμοποιούνται ακόμα είτε όχι, οι διαρροές στο αποχετευτικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, οι βιομηχανίες οι οποίες δεν έχουν βιολογικούς καθαρισμούς και παρανόμως απορρίπτουν λύματα σε ρέματα και παλαιά πηγάδια ή γεωτρήσεις. Στις νότιες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως η Βούλα, η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα, το Φαληρικό Δέλτα κ.ά. υπάρχει υφαλμύρωση των υπογείων υδάτων, όχι όμως σε πολύ μεγάλο βάθος.

Θριάσιο Πεδίο. Στα δυτικά της Αττικής, στην περιοχή του Θριασίου η ρύπανση των υπόγειων νερών είναι πολύ έντονη. Ολόκληρος ο κάμπος του Θριασίου είναι υφαλμυρωμένος, εξαιτίας της υπεράντλησης νερού· σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η υφαλμύρωση φθάνει μέχρι τους ορεινούς όγκους του Αιγάλεω και τις νότιες παρυφές της Πάρνηθας. Επίσης, οι υπόγειοι υδροφορείς δέχονται βιομηχανικούς ρύπους υψηλής επικινδυνότητας, αλλά και φυτοφάρμακα και λιπάσματα, από τις γεωργικές καλλιέργειες. Σημαντική συμβολή στη ρύπανση των υπόγειων νερών έχουν τα παλαιά τμήματα της χωματερής στα Ανω Λιόσια και άλλων χωματερών που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, λόγω της διήθησης στραγγισμάτων από τα απορρίμματα.

Κάμπος Μαραθώνα. Η θάλασσα συνεχώς επεκτείνεται στους υπόγειους υδροφορείς· πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι έχει υφαλμυρυνθεί ακόμα και η Μακαρία Πηγή, που έδινε νερό στο κωπηλατοδρόμιο. Σημαντική είναι η ρύπανση από αγροτικές δραστηριότητες, αν και η κατάσταση έχει ελαφρώς βελτιωθεί μετά τη σύνδεση οικισμών της περιοχής με την ΕΥΔΑΠ και τη μείωση των αντλήσεων από γεωτρήσεις.

Κάμπος Μεσογείων. Στα Μεσόγεια τα προβλήματα υφαλμύρωσης είναι λιγότερα και εστιάζονται στις περιοχές Αγίας Μαρίνας, Αγίου Δημητρίου, Παραλίας Καλυβίων και Κορωπίου. Σημαντικά όμως είναι τα προβλήματα από τα κατάλοιπα των γεωργικών χρήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υψηλών συγκεντρώσεων νιτρικών στο νερό. Στο Κορωπί έχουν βρεθεί βαρέα μέταλλα σε ορισμένες γεωτρήσεις, ρύπανση που αποδίδεται σε βιομηχανική ή βιοτεχνική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή