Στο εδώλιο από αύριο το παραδικαστικό

Στο εδώλιο από αύριο το παραδικαστικό

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Δεκέμβριος του 2004 όταν άρχισαν οι πρώτοι ψίθυροι για την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Τους μήνες που ακολούθησαν οι αποκαλύψεις ήταν καταιγιστικές. Διαφθορά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, χρηματισμοί, στημένες συνθέσεις δικαστηρίων, αποτέλεσαν κάποιες από τις παραμέτρους αυτής της ιστορίας, που μέχρι τότε φάνταζε απίστευτη αλλά έφτασε να διερευνάται από την ίδια τη Δικαιοσύνη και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο – από τον τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, και ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε περίπου εκατό άτομα, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους, επιχειρηματίες, η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Για κάποιους εκ των κατηγορουμένων, όμως, έφτασε η ώρα να λύσουν τη σιωπή τους επ’ ακροατηρίω και να αρθρώσουν αντίλογο σε όσα τους αποδίδονται από τη Δικαιοσύνη, αλλά και σε όσα από τότε μέχρι σήμερα έχουν λεχθεί ή γραφτεί…

Οι κατηγορούμενοι

Οι πρώην δικαστές Ευάγγελος Καλούσης και Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια είναι δύο από τους συνολικά εννέα κατηγορούμενους που θα καθίσουν αύριο στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αντιμετωπίζοντας αδικήματα σχετικά με την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Συγκατηγορούμενοί τους, οι γνωστοί δικηγόροι Αθανάσιος Κεχαγιόγλου και Γιώργος Νικολακόπουλος, οι επιχειρηματίες Αντώνιος Γεωργίου, Ευστράτιος Βαλυράκης, Σωτήρης Κρητικός, ο πρώην σύζυγος της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια Θωμάς Αμοργιανός, αλλά και ο Βάιος Ευαγγελόπουλος, κυβερνήτης του σκάφους «SEA U», ιδιοκτησίας του κ. Κρητικού.

Η δίκη, που αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, είναι επί της ουσίας η πρώτη από αρκετές που, όπως φαίνεται, θα ακολουθήσουν για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται ότι θα δώσει το στίγμα της εξέλιξης της υπόθεσης σε ποινικό επίπεδο.

Το κατηγορητήριο που συνοδεύει τους πρώην δικαστές και τους συγκατηγορουμένους τους είναι βαρύ. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία δικαστή, παράβαση καθήκοντος είναι μερικά από τα αδικήματα που περιγράφονται στην ογκωδέστατη δικογραφία.

Στον χρόνο που έχει παρέλθει από την ημέρα της εμπλοκής των κατηγορουμένων με τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν συμβεί πολλά: Διώξεις, απολογίες, υπομνήματα, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, προφυλακίσεις και αποφυλακίσεις – επεισοδιακές κάποιες φορές, όπως στην περίπτωση της κ. Μπουρμπούλια, η οποία εκδόθηκε από το Παρίσι στην Ελλάδα. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα και σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ουδείς εκ των εννέα κατηγορουμένων έπαψε να υπεραμύνεται της αθωότητός του και να αρνείται τα όσα του αποδίδονται. Το αυτό αναμένεται να πράξουν και αύριο οι κατηγορούμενοι ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και ο Ευάγγελος Καλούσης εμφανίζονται να εχουν συμμετάσχει σε δύο κρουαζιέρες με το σκάφος του επιχειρηματία Σωτήρη Κρητικού δηλώνοντας ψευδή στοιχεία ταυτότητος. Επισημαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία η κ. Μπουρμπούλια δεν θα δικαστεί, καθώς το αδίκημα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά για τα οποία εκδόθηκε από τη Γαλλία. Περαιτέρω, οι κ. Καλούσης και Μπουρμπούλια κατηγορούνται ότι ως ανακριτές χειρίστηκαν ευνοϊκά δύο υποθέσεις στις οποίες κατηγορούμενος ήταν ο Σωτ. Κρητικός. Μάλιστα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η κ. Μπουρμπούλια έλαβε μέσω του Ευ. Καλούση 40 εκατομμύρια δραχμές. Το ποσό αυτό φέρεται να αποτελούσε τμήμα των 70 εκατομμυρίων δραχμών που κατά το βούλευμα είχε απαιτήσει από τον Σωτ. Κρητικό προκειμένου να μην τον προφυλακίσει. Με τα χρήματα αυτά η κ. Μπουρμπούλια φέρεται να αγόρασε από κοινού με τον πρώην σύζυγό της Θ. Αμοργιανό μετοχές μέσω της ΑΧΟΝ ΑΧΕ.

Νομικά επιχειρήματα

Τόσο ο Ευάγγελος Καλούσης όσο και η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια αρνούνται όσα τους αποδίδονται. Κατά πληροφορίες, η υπεράσπιση της κ. Μπουρμπούλια αναμένεται να βασιστεί σε αμιγώς νομικά επιχειρήματα, υποστηρίζοντας ότι η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων που της αποδίδεται δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί, δεδομένου ότι απαιτείται η πράξη της δωροδοκίας που στη δική της περίπτωση έχει παραγραφεί και ως εκ τούτου ερευνάται ως πρόδρομο αδίκημα. Περαιτέρω, τόσο η ίδια όσο και ο κ. Κρητικός αρνούνται πως υπήρξε οποιαδήποτε οικονομική δοσοληψία μεταξύ τους. Από την πλευρά του, ο κ. Καλούσης αναμένεται να επαναλάβει ότι «πρόκειται για μια δίκη σκοπιμότητος, η οποία έχει υπερισχύσει της νομιμότητος» και να τοποθετηθεί επί της συγκυριακής εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Τις κατηγορίες που τους αποδίδονται αναμένεται να αρνηθούν εκ νέου και οι δικηγόροι Αθανάσιος Κεχαγιόγλου και Γιώργος Νικολακόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Κεχαγιόγλου αναμένεται να υποστηρίξει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος του και ότι δεν έχει βρεθεί καμία κατάθεση χρηματικού ποσού από τον ίδιο σε λογαριασμούς της κ. Μπουρμπούλια ή του κ. Καλούση. Τέλος, ο ίδιος αναμένεται να υποστηρίξει ότι το Συμβούλιο Εφετών έσφαλε που τον παρέπεμψε σε δίκη, συνδέοντάς τον με καταθέσεις ποσών που φέρονται να έγιναν από τον συγκατηγορούμενο και φίλο του κ. Γ. Νικολακόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή