Συνωστισμός νηπίων έξω από σταθμούς

Συνωστισμός νηπίων έξω από σταθμούς

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εκατό φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τα νήπια που περιμένουν στην ουρά για να γίνουν δεκτά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων. Στην Κυψέλη και τους Αμπελοκήπους έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, αφού οι αιτήσεις αυξάνονται ενώ οι χώροι είναι λίγοι, και πολύ λιγότερα είναι τα οικόπεδα για κατασκευή νέων σταθμών. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πολλές φορές εντάσεις ανάμεσα σε Ελληνες και αλλοδαπούς γονείς, οι οποίοι «κερδίζουν» θέσεις λόγω των χαμηλών τους εισοδημάτων. Ο δήμος Αθηναίων, επιχειρώντας να εφαρμόσει τον νόμο, δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ αλλοδαπών και γηγενών. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξετάζεται πλέον η προοπτική οι δημοτικές αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας για την καλύτερη δυνατή αποτύπωση των μηνιαίων ή ετήσιων εισοδημάτων των γονιών, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου Αθηναίων, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του φοιτούν 5.148 παιδιά έως 4 ετών. Από αυτά τα 3.539 έχουν γονείς Ελληνες και τα 1.609 αλλοδαπούς. Συνολικά, ένα στα τρία παιδιά (ακριβές ποσοστό 31,25%) έχει γονιό αλλοδαπό. Ο δήμος Αθηναίων έχει δεχθεί σωρεία επιστολών από γονείς-δημότες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αδυναμία των βρεφονηπιακών σταθμών να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους, παρότι οι ίδιοι είναι χαμηλόμισθοι. Ετσι, αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ή να προστρέχουν σε παππούδες και γιαγιάδες.

Οπως εξήγησε στην «Κ» η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Ηρα Βαλσαμάκη-Ράλλη, ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των πολυτέκνων και των άγαμων μητέρων. Ως κριτήριο επιλογής ακολουθεί η οικονομική κατάσταση των γονέων. Ομως, εδώ το σύστημα αρχίζει να… στραβώνει. Και αυτό διότι οι Ελληνες καταθέτουν μαζί με την αίτηση εγγραφής του νηπίου τη φορολογική τους δήλωση. Ομως, δεν αποτυπώνεται ακριβώς η οικονομική κατάσταση των αλλοδαπών, αφού πολλοί γονείς εργάζονται ανασφάλιστοι και έχουν εισοδήματα που δεν καταγράφονται.

Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τηρεί την κατάταξη των γονιών με βάση τα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις από χαμηλόμισθους γονείς και όχι μόνο. Γκρίνια εκφράζεται και από γονείς με μεσαία εισοδήματα, οι αιτήσεις των οποίων είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν με βάση τη ζήτηση και τις θέσεις.

Η εικόνα, βέβαια, ποικίλλει ανά δημοτικό διαμέρισμα ενώ το πρόβλημα με την έλλειψη των θέσεων σχετίζεται και με τον αριθμό των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Κυψέλη (6ο δημοτικό διαμέρισμα), όπου το 41,84% των μαθητών έχουν γονιό αλλοδαπό. Ακολουθούν οι Αμπελόκηποι (7ο δημοτικό διαμέρισμα), με 25,44% αλλοδαπούς. Στις δύο αυτές περιοχές το πρόβλημα δημιουργείται τόσο λόγω της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού όσο και από την έλλειψη παιδικών σταθμών. Στο κέντρο της Αθήνας (1ο δημοτικό διαμέρισμα) ένα στα δύο νήπια έχει γονέα αλλοδαπό (ακριβές ποσοστό 50,58%), ενώ στο 2ο δημοτικό διαμέρισμα (Παγκράτι και Νέος Κόσμος) το ποσοστό των αλλοδαπών νηπίων είναι 25,80% επί του συνόλου. Στο Θησείο και τα Πετράλωνα (3ο δημοτικό διαμέρισμα) η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς από κοντινές περιοχές να στέλνουν τα παιδιά τους σε σταθμούς στις περιοχές αυτές. Στο 3ο διαμέρισμα το ποσοστό αλλοδαπών νηπίων είναι 31,71%. Στο 4ο (Κολωνός, Σεπόλια) και το 5ο δημοτικό διαμέρισμα (Πατήσια) τα ποσοστά των αλλοδαπών είναι 29,36% και 24,64% αντίστοιχα.

Οι υπηρεσίες του δήμου τρέχουν να ικανοποιήσουν τις αιτήσεις όλων, όμως οι αληθινοί «ήρωες» είναι οι εργαζόμενοι γονείς, που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα χωρίς τη στήριξη του κράτους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή