Χρώματα, κόλλες και… χαρτί υγείας

Χρώματα, κόλλες και… χαρτί υγείας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε Σεπτέμβριο είθισται οι γονείς να αγοράζουν σχολικά είδη για τα παιδιά τους, συνήθως από βιβλιοπωλεία. Φέτος, κάποιοι γονείς χρειάστηκε να προσθέσουν στη λίστα για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ και είδη καθημερινής υγιεινής για το σχολείο!

Σύμφωνα με καταγγελίες, σε ολοήμερο νηπιαγωγείο της Αθήνας, εκπαιδευτικοί ζήτησαν από τους γονείς να παρέχουν στα παιδιά τους χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες και υγρά σαπούνια! Στο χαρτί που διανεμήθηκε στους έκπληκτους γονείς αναφέρεται ότι τα είδη αυτά που επιβάλλεται να έχουν μαζί τους τα νήπια, αποθηκεύονται στο ντουλάπι της κουζίνας και όταν τελειώσουν θα ζητηθεί να ξαναφέρουν καινούργια. Στο εν λόγω σχολείο δεν υπάρχει καθαρίστρια, με αποτέλεσμα μία μητέρα να έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να πλένει τα παπλώματα όλων των παιδιών!

Η «Κ» επικοινώνησε με τις νηπιαγωγούς του σχολείου, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες αρνήθηκαν να σχολιάσουν ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα του νηπιαγωγείου, στο οποίο εργάζονται.

Ωστόσο, εκπαιδευτικοί από άλλα ολοήμερα νηπιαγωγεία της Αθήνας, τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με τους κανονισμούς, μίλησαν στην «Κ» και περιέγραψαν τις υποδομές και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

«Φυσικά και υπάρχουν ελλείψεις. Παρ’ όλα αυτά, δεν ζητάμε ποτέ από τους γονείς να μας προμηθεύσουν με είδη καθαριότητας, διότι δεν θέλουμε να τους επιβαρύνουμε. Τα παιδιά φέρνουν μαζί τους τα απαραίτητα, δηλαδή μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, λευκές κόλλες και προαιρετικά κάποιο παραμυθάκι», εξηγεί στην «Κ» η κ. Σταυρούλα Καψαμπέλη, νηπιαγωγός του 67ου ολοήμερου σχολείου, και συμπληρώνει. «Τι να πρωτοαγοράσει κανείς και μάλιστα επί πιστώσει; Ντρεπόμαστε να ψωνίζουμε είδη για το σχολείο με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, ο χώρος είναι πολύ μικρός»…

Στο 78ο ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο της Αθήνας, η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη. Σύμφωνα με τη διευθύντρια, κ. Κατερίνα Τσιμπίδη, «τα χρήματα που μας έχουν δοθεί είναι αρκετά, για να καλύψουμε τις ανάγκες. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το νηπιαγωγείο δεν έχει δικά του κονδύλια, καθώς οι σχολικές επιτροπές του δήμου επιχορηγούν το δημοτικό σχολείο, με το οποίο συστεγάζεται το νηπιαγωγείο. Είναι απαράδεκτο, πάντως, οι εκπαιδευτικοί να ζητούν από γονείς να προμηθεύουν το σχολείο με αναλώσιμα είδη καθαριότητας».

Δεν υπάρχει εγκύκλιος

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας αποσαφηνίζεται ότι δεν υπάρχει καμία οδηγία ή εγκύκλιος στα ολοήμερα, ώστε να ζητείται από τους γονείς των μαθητών να συνεισφέρουν αγοράζοντας χαρτιά κουζίνας και σαπούνια. «Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να προβάλλεται τέτοια απαίτηση από τους νηπιαγωγούς», τονίζει στην «Κ» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σπουδών Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Θεοδ. Δρούλια.

Η κεντρική χρηματοδότηση των ολοήμερων δημοτικών και νηπιαγωγείων προέρχεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΠΣ) και αφορά στον εξοπλισμό των σχολείων, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες (συντήρηση, καθαριότητα κ.λπ.) καλύπτονται από την επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών των δήμων.

Στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας εντοπίζει την αιτία των λειτουργικών προβλημάτων των ολοήμερων σχολείων η δημοτική σύμβουλος Αθηναίων κ. Ηρα Βαλσαμάκη, πρόεδρος του δημοτικού βρεφοκομείου Αθήνας. «Είναι τέτοιος ο γραφειοκρατικός κυκεώνας ακόμα και για τις πιο απλές προμήθειες, που σου έρχεται τρέλα», λέει στην «Κ» η κ. Βαλσαμάκη.

Οι γονείς, πάντως, αναρωτιούνται πόσο δρόμο θα πρέπει να διανύσουμε ακόμα μέχρι να μπορούμε να μιλάμε για πραγματική δωρεάν παιδεία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή