Οξεία αντίδραση της Αρχής

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές αντιδράσεις, οι οποίες ενδεχομένως να πυροδοτήσουν περαιτέρω εξελίξεις, έχει προκαλέσει η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, με την οποία ζητείται να τίθενται σε λειτουργία οι κάμερες παρακολούθησης που έως χθες χρησιμοποιούνταν αποκλειστικώς για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, προκειμένου να τιμωρούνται αξιόποινες πράξεις κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων.

Σε οξεία ανακοίνωσή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα χαρακτηρίζει την υποβολή του σχετικού ερωτήματος από την αστυνομία -εκκρεμούσης της υπόθεσης στο ΣτΕ- «ατόπημα», ενώ απαντά στον κ. Σανιδά ότι η Αρχή «ούτε αρμοδιότητα έχει ούτε είναι δυνατόν πράγματι να ελέγξει την δικαστική εξουσία και τον τρόπο λειτουργίας της» ωστόσο, όπως επισημαίνει «η γνωμοδότηση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ως προς τις απόψεις και τις σκέψεις της που αναφέρονται στα προσωπικά δεδομένα, επιδέχεται και άλλες προσεγγίσεις και πάντως δεν δεσμεύει την αρχή ούτε μπορεί να ανατρέψει και να εξουδετερώσει τις αποφάσεις της».

Από τις πρώτες γραμμές της ανακοίνωσης γίνεται αναφορά στο «πραγματικά ανεξάρτητο και συνταγματικώς προστατευόμενο της Αρχής» αλλά και στη σχετική απόφαση που έχει εκδώσει για χρήση των καμερών μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Οπως αναφέρεται «η απόφαση αυτή είναι απολύτως ισχυρή και δεσμευτική και τυχόν παραβίασή της συνεπάγεται διοικητικές κυρώσεις».

Αναφερόμενη στην Ελληνική Αστυνομία και την υποβολή του ερωτήματος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ η υπόθεση εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Αρχή επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή «προδήλως αποβλέπει στην αποδυνάμωση της απόφασης της Αρχής και αποτελεί ατόπημα». Στο ίδιο σημείο επισημαίνεται ότι η απόφαση της Αρχής δεν απαγορεύει τη μαγνητοσκόπηση ή με άλλο μέσο απεικόνιση αξιόποινων πράξεων και των δραστών τους κατά την τέλεσή τους, μόνο για τη συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών μέσων.

Αντιδράσεις, πάντως, στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου υπήρξαν από τον νομικό κόσμο και από τους συναδικαλιστικού φορείς της αστυνομίας. «Οταν υπάρχουν βίαιες πράξεις, αυτές θα πρέπει να τιμωρούνται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικό φακέλωμα. Υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, υπάρχει το Σύνταγμα και πρέπει να τα σεβαστούμε. Η ασφάλεια και η ελευθερία είναι έννοιες συμβατές. Μπορεί να χρειάζεται νομοθετικό πλαίσιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Δημ. Παξινός, ο οποίος διευκρίνισε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Πιο ήπιος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Δ. Κυριτσάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπάρχουν παντού λύσεις, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση». Την ανησυχία τους στο θέμα της βιντεοσκόπησης με φορητές κάμερες εξέφρασαν και συνδικαλιστικοί φορείς της αστυνομίας, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η πρακτική εφαρμογή της γνωμοδότησης και σημειώνοντας ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι αστυνομικοί να βρεθούν στο στόχαστρο των διαδηλωτών. Οπως επεσήμαναν πάντως αξιωματικοί της Ασφάλειας στο χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο δεν εφαρμόστηκε το μέτρο καθώς η πορεία ήταν ειρηνική.

Τέλος, την άμεση απόσυρση της εφαρμογής της γνωμοδότησης ζητούν και τα συνδικαλιστικά όργανα των τεχνικών που εργάζονται στην ιδιωτική τηλεόραση. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι στόχος είναι να αποτρέπει τους πολίτες από τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, ενώ γίνεται αναφορά και στους κινδύνους που συνεπάγεται για τους εργαζόμενους τεχνικούς και δημοσιογράφους στα ΜΜΕ.

Ο λόγος στο ΣτΕ

Η υπόθεση που αφορά τον τρόπο χρήσης και λειτουργίας των καμερών εκκρεμεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή που είχε υποβάλει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής οι κάμερες μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Στη συζήτηση που είχε γίνει επί του θέματος στο ανώτατο δικαστήριο η σύμβουλος είχε ζητήσει από την Ολομέλεια να απορρίψει την προσφυγή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ωστόσο η σχετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «έως ότου αποφανθεί το ΣτΕ η απόφαση της Αρχής διατηρεί την ισχύ και το κύρος της».

Οπως διευκρίνιζαν χθες νομικοί κύκλοι το ΣτΕ αποτελεί ανώτατο ανεξάρτητο δικαστήριο και τυχόν διαφωνία της απόφασής του με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα επιλυθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή