Δικαίωμα σύνταξης με 25 χρόνια

Δικαίωμα σύνταξης με 25 χρόνια

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις γυναίκες και οι άνδρες δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αρκεί να έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια ασφάλισης.

Μέχρι τώρα, βάσει του νόμου 4114/1969 περί του Ταμείου Νομικών, προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση των ανδρών αυτών των επαγγελμάτων, πέραν της ασφάλισης 25 ετών, αποτελούσε και η συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας. Αντίθετα για τις γυναίκες δεν υπήρχε αντίστοιχο όριο ηλικίας.

Ωστόσο, χθες με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθεσία που κάνει διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

«Οχι» στη διάκριση

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η πρόσθετη προϋπόθεση του ορίου ηλικίας για τους άνδρες, αποτελεί διάκριση επί του φύλου και συνεπάγεται διαφορετική μεταχείριση των ανδρών από τις γυναίκες. Η διάκριση αυτή σύμφωνα με το ΣτΕ παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας των δύο φύλων.

Το θέμα κρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο κατόπιν προσφυγής του Ταμείου Νομικών κατά απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που δικαίωνε δικαστικό επιμελητή. Το Ταμείο Νομικών υποστήριζε στην προσφυγή ότι η διαφοροποίηση στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών είναι συνταγματική, καθώς «υφίστανται αποχρώντες λόγοι, δικαιολογούντες την ευνοϊκή μεταχείριση των γυναικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή