Κυκλάδες: μόνος αρμόδιος ο… εισαγγελέας

Κυκλάδες: μόνος αρμόδιος ο… εισαγγελέας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο συχνές γίνονται οι εκκλήσεις του νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα προς τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή να ελέγξουν τη νομιμότητα των πράξεων των πολεοδομικών γραφείων του νομού, καθώς η κατασκευή δεύτερης κατοικίας «σαρώνει» μικρά και μεγάλα νησιά του αρχιπελάγους.

Ετσι, συγκεκριμένος κατασκευαστής που η ορμή του «ανακόπηκε» στη Μύκονο λόγω σωρείας πολεοδομικών παραβάσεων άρχισε να αγοράζει πέρσι τα Χριστούγεννα στη Σύρο το σύνολο των εκτός και εντός σχεδίου αδειών -όλοι οι συμβολαιογράφοι δούλευαν με αυτόν -για να αρχίσει φέτος να κτίζει απασχολώντας το σύνολο των εργολάβων του νησιού. Στη Μύκονο η παρέμβαση υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή με σπίτι στο νησί οδήγησε σε εκτεταμένες έρευνες στην πολεοδομία της Σύρου, όχι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας αλλά από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

Χάρη στις γνωριμίες

Στη δικαιοσύνη παραπέμφθηκε μία μόνο υπάλληλος, με μάλλον ασήμαντο ρόλο στην υπόθεση, ενώ άλλοι με μακρά θητεία στο κοσμικό νησί πέρασαν τη δοκιμασία της «ανάκρισης» των ελεγκτών «αβρόχοις ποσί» χάρη στις υψηλές τους γνωριμίες. Παρ’ όλα αυτά κάποια πρόστιμα ήταν βαριά και ένα πρώτο σήμα στάλθηκε σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι τυχαία η δίκη που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο πλημμελειοδικείο της Σύρου, όπου ιδιοκτήτες ενός συγκροτήματος στη θέση Μόλος της Πάρου καταδικάστηκαν σε 8 μήνες φυλάκιση για «παράνομη αλλαγή της χρήσης των υπογείων». Οι πολίτες αυτοί επικαλέστηκαν πραγματογνωμοσύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Σ’ αυτό κατέφυγαν επειδή δεν είχαν εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο το Πολεοδομικό Γραφείο (ΠΓ) Νάξου εφαρμόζει την πολεοδομική νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολεοδομία Νάξου ενώ ανέφερε σε προσφεύγοντα πολίτη ότι δεν είναι σε θέση να κάνει έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας, ζήτησε να ελέγξει τους δικούς του τίτλους ιδιοκτησίας. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο νομάρχης ζήτησε από την πολεοδομία Νάξου να κάνει κοινή αυτοψία με τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ, η πολεοδομία αρνήθηκε τη διενέργεια κοινής αυτοψίας επειδή δεν «προβλέπεται από τον νόμο» ενώ οι ιδιοκτήτες του «συγκροτήματος» απαγόρευσαν στον μηχανικό του τεχνικού συμβούλου του κράτους να εξετάσει το «συγκρότημα» στο εσωτερικό του.

Τελικά, μετά έγγραφο της περιφέρειας τον Μάιο του 2007, το πολεοδομικό γραφείο Νάξου συνέστησε τριμελή επιτροπή από τους υπαλλήλους που… είχαν εκδώσει τις οικοδομικές άδειες για να επανεξετάσουν τον φάκελο (!).

Ετσι, πολλά χρόνια μετά την έκδοση της άδειας, η πολεοδομία διαπίστωσε μεν «ελλείψεις του φακέλου» που είναι όμως «τυπικές» και επειδή έχει παρέλθει «μεγάλο διάστημα από την έκδοση της άδειας η διοίκηση έχει δικαίωμα να μην ανακαλέσει την άδεια…».

Οι ίδιοι υπάλληλοι

Τέσσερις μήνες αργότερα οι ίδιοι υπάλληλοι που εξέδωσαν πέντε οικοδομικές άδειες στο Πίσω Λιβάδι χωρίς να έχει προηγηθεί νόμιμη κατάτμηση, για λογαριασμό του ίδιου μηχανικού Β. Π., συγκρότησαν εκ νέου τριμελή επιτροπή για να… κρίνουν τους εαυτούς τους μετά καταγγελίες των κατοίκων ότι οι άδειες στερούνται νομιμότητας! Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο προϊστάμενος του πολεοδομικού γραφείου Νάξου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, όσο και ο επιβλέπων στις δύο περιπτώσεις μηχανικός πολιτεύονται και εκλέγονται ως νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο προϊστάμενος του ΠΓ Νάξου μάλιστα ανεδείχθη στις νομαρχιακές εκλογές του περασμένου χρόνου πρώτος σε ψήφους μεταξύ των συνυποψηφίων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή