Οι φιλέλληνες που έπεσαν θύματα κλοπής

Οι φιλέλληνες που έπεσαν θύματα κλοπής

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα Δανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μελετά τα τελευταία 15 χρόνια τα 760 διαφορετικά είδη ενδημικών φυτών της Ελλάδας. Η εργασία τους, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, είναι μέρος ενός ευρύτερου εγχειρήματος με τον τίτλο Flora Hellenica για την πλήρη καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας. Και όμως, η πρώτη φορά που απευθύνονται στην ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι επειδή αναζητούν την προβολή για το πλούσιο και πολύτιμο για την Ελλάδα ερευνητικό τους έργο. Είναι για να ζητήσουν βοήθεια για τον εντοπισμό του φορτηγού 4Χ4 της ομάδας, το οποίο περιείχε ερευνητικό εξοπλισμό και δείγματα και εκλάπη προ μηνός στην Αθήνα… Η ομάδα ερευνητών του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ερευνητικής της εργασίας. «Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6.000 είδη φυτών που ανθοφορούν, σε σχέση με 1.800 στη Μεγάλη Βρετανία και 1.200 στη Δανία», εξηγεί στην «Κ» η σκωτσέζικης – κινεζικής καταγωγής κ. Κιτ Ταν, επικεφαλής του προγράμματος. «Από αυτά, 760 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν απαντούν πουθενά αλλού στον κόσμο. Τα ελληνικά ενδημικά φυτά είναι μεγάλης σημασίας και πολλά από αυτά απειλούνται. Η καταγραφή και μελέτη τους είναι το αντικείμενο της εργασίας μας».

Το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης περιλαμβάνει έρευνα σε απόμακρες ορεινές περιοχές. «Στις περιοχές αυτές χρησιμοποιούσαμε ένα φορτηγάκι 4Χ4, δωρεά του ιδρύματος Carlsberg. Το τελευταίο διάστημα η μελέτη μας εστιάστηκε στην περιοχή της Πελοποννήσου και οδήγησε στη δημοσίευση του τόμου Endemic Plants of Greece – the Peloponnese (Ενδημικά Φυτά της Ελλάδας – Η Πελοπόννησος), με τη συνεργασία του καθηγητή Γρηγόρη Ιατρού από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα τόμοι: για την ηπειρωτική Ελλάδα και για τα νησιά».

Η εργασία των Δανών επιστημόνων είναι μέρος ενός ευρύτερου, πολυεθνικού ερευνητικού προγράμματος, το Flora Hellenica, που θα οδηγήσει σε μια εννιάτομη καταγραφή του συνόλου της καταγραφής της ελληνικής χλωρίδας. «Οι δύο πρώτοι τόμοι εκδόθηκαν το 1997 και το 2001, ενώ ετοιμάζονται ο τρίτος και ο τέταρτος», λέει η κ. Ταν. «Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 30 επιστήμονες από 10 χώρες».

Παρά το εντυπωσιακό και πολύτιμο για την Ελλάδα έργο της, η ομάδα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εξακολουθεί να εργάζεται «αθόρυβα» την τελευταία 15ετία. Η πρώτη φορά που απευθύνονται στα ελληνικά ΜΜΕ δυστυχώς… δεν είναι για καλό. «Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου γιατί πριν από ένα μήνα εκλάπη από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης το ΒΑΝ 4Χ4 που χρησιμοποιούσαμε τα τελευταία 15 χρόνια. Πρόκειται για ένα Volkswagen 4WD-Transpor-ter με πινακίδες Δανίας (NZ 50484) και μια ειδική σχάρα στην οροφή. Υπάρχουν ελάχιστα τέτοια στην Ελλάδα. Το όχημα περιείχε επιστημονικό εξοπλισμό και πολλά δείγματα φυτών και μας είναι απαραίτητο για τη συνέχιση της έρευνάς μας», εξηγεί η κ. Ταν. «Η αλήθεια είναι ότι η μελέτη μας βασίζεται στην πολύωρη πεζοπορία στην ύπαιθρο. Αρκεί όμως να μπορούμε να προσεγγίσουμε την ύπαιθρο, μεταφέροντας και τον εξοπλισμό μας»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή