36 ώρες στο Σαν Σεμπαστιάν της υψηλής γαστρονομίας

36 ώρες στο Σαν Σεμπαστιάν της υψηλής γαστρονομίας

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι εκείνο που κάνει τους καλοφαγάδες όλου του κόσμου να χρησιμοποιούν τον υπερθετικό βαθμό (γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης, καλύτερα εστιατόρια στον πλανήτη), όταν περιγράφουν το Σαν Σεμπαστιάν; Ισως να φταίει η γαλλική αριστοκρατία, που εισήγαγε τους διάσημους σεφ της το 19ο αιώνα, μετατρέποντας αυτή την πόλη της Μπελ Επόκ, στα βασκικά παράλια της Βόρειας Ισπανίας, σε επικούρειο θέρετρο. Ισως αυτό να οφείλεται στη γεωγραφία της περιοχής, που ευνοεί την τυροκομία και την ποιοτική κτηνοτροφία, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και τους ίδιους τους Βάσκους, που αντιμετωπίζουν το φαγητό με το ίδιο πάθος, όπως και το ποδόσφαιρο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

5 μ.μ. Περιήγηση στις τρεις παραλίες

Είναι δύσκολο να φανταστείτε ομορφότερη ακτογραμμή. Στον περίπατο του ενάμισι χιλιομέτρου θα βρείτε στη σειρά καφενεία και εγκαταστάσεις λουτρών του προπερασμένου αιώνα. Η παραλία Κόντσα, η πιο δημοφιλής από τις τρεις της πόλης, σφιχταγκαλιάζει το λιμάνι. Περπατήστε δυτικά προς την παραλία Ονταρέτα, με τα γήπεδα τένις και τις βίλες των εύπορων παλιών οικογενειών. Ή πηγαίνετε ανατολικά, πέρα από τον κεκλιμένο γυάλινο κύβο του Συναυλιακού Κέντρου Κουρσάλ, μέχρι την παραλία Ζουριόλα, με τους ριψοκίνδυνους σέρφερς.

9 μ.μ. Μοριακή γαστρονομία

Πατάτες σκεπασμένες με σκόνη πηλού; Ψίχα κάβουρα σε πηχτή, με υγρό άζωτο; Η Χώρα των Βάσκων έχει αναδειχθεί σε επίκεντρο της υψηλής τεχνολογίας στην κουζίνα, ενώ το άστρο της είναι το Μουγκαρίτς. Οι καλοφαγάδες δεν σταματούν να μιλούν για τη μοριακή μαγειρική που «ασκείται» στο περίφημο αυτό εστιατόριο, κρυμμένο στην εξοχή, είκοσι λεπτά έξω από την πόλη. Οι επικριτές του, όμως, θεωρούν ότι το κατάστημα, που έχει τιμηθεί με δύο άστρα Μισελέν, χαρακτηρίζεται από την επιδειξιομανία του, επισημαίνοντας ανόητες «πινελιές», όπως τις οδοντόβουρτσες στο μπάνιο. Ο σεφ, Αντονί Λουίς Αντουρίς, είναι ωστόσο γνωστός για την επιστημονική σύνθεση των γεύσεων και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Μεσάνυχτα. Κοκτέιλ με νόημα

Οσο αργά και να τελειώσει το δείπνο σας, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα μπαράκια της Πάρτε Βιέχα, της παλιάς πόλης του Σαν Σεμπαστιάν. Τα περισσότερα είναι συγκεντρωμένα γύρω από την Κάγιε ντε Φερμίν Καλμπετόν, όπου θα δείτε τους μπάρμεν, με τα εντυπωσιακά τατουάζ, να δημιουργούν πρωτότυπα ποτά. Καθώς θα περιπλανιέστε, αφουγκραστείτε τις μελωδίες των τενόρων, που βγαίνουν από πέτρινο σπίτι της Σουμπίντα αλ Κασίγιο. Πρόκειται για την ιδιωτική λέσχη αρρένων του Συνδέσμου Γκαστελουμπίντε, μιας από τις 106 λέσχες γαστρονομίας, όπου άνδρες μαζεύονται κάθε βράδυ για να μαγειρέψουν και να τραγουδήσουν μεταξύ τους.

ΣΑΒΒΑΤΟ

10 π.μ. Πρωινή τορτίγια

Μιας και σας περιμένει μία μακριά ημέρα φαγοποτιού, ξεκινήστε το πρωινό σας ελαφριά, με κορτάδο (δυνατός καφές, σαν τον ιταλικό μακιάτο) και τορτίγια πατάτας και αυγού. Μπορείτε να τα βρείτε σε κάθε καφενείο της πόλης, από το πιο ταπεινό καπηλειό, μέχρι το πολυτελέστερο ξενοδοχείο. Αμέσως μετά, ανοίξτε την όρεξή σας στο Μερκάδο ντε λα Μπρέτσα, την υπόγεια αγορά, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα στους πάγκους των πωλητών. Εκεί θα δείτε φρεσκοψαρεμένα καλαμάρια και ζωντανούς ακόμη τόνους, όπως και τα διεθνώς φημισμένα ζαμπόν των Βάσκων, να επιδεικνύονται με υπερηφάνεια στους πελάτες σε γυάλινες βιτρίνες.

Μεσημέρι. Χωρίς σακάκι και γραβάτα

Το Σαν Σεμπαστιάν, ως η πλουσιότερη πόλη της περιοχής, διαθέτει εγγενή αίσθηση της μόδας, μακριά από τις αλυσίδες, τύπου Ζάρα και Μάνγκο. Για σύγχρονα καθημερινά ρούχα, κοιτάξτε στο Λορεάκ Μεντιάν, τοπική μάρκα που έχει κάνει αίσθηση σε όλη την Ισπανία. Για υψηλή ραπτική, επισκεφθείτε το Νοβέντα Γκράντος, ένα κατάλευκο κατάστημα ρούχων, που διαθέτει επίσης κομμωτήριο και γκαλερί τέχνης. Δοκιμάστε παλαιικό μεταξωτό φόρεμα ή διαλέξτε χαρούμενο μπλουζάκι με κόκκινη ρίγα. Μην ανησυχείτε ότι δεν θα έχετε ντυθεί κατάλληλα, αφού όπως θα δείτε, τα τζιν και τα αθλητικά παπούτσια φοριούνται στα καλύτερα εστιατόρια του Σαν Σεμπαστιάν.

2 μ.μ. Ειρωνικός σεφ

Τιμήστε τον πατέρα της σύγχρονης βάσκικης κουζίνας. Εδώ και 30 χρόνια, ο Χουάν Μαρί Αρζάκ επιδεικνύει το μαγειρικό του τάλαντο και το γαστρονομικό του χιούμορ στο ομώνυμο εστιατόριο, που φιλοξενείται σε παλιό αρχοντικό και έχει βραβευθεί με τρία αστέρια Μισελέν. Ο κ. Αρζάκ έχει σήμερα και την κόρη του, Ελένα, δίπλα του στην κουζίνα, που συμπληρώνει τις εμπνεύσεις του πατέρα της.

5 μ.μ. Ωρα για πεζοπορία

Το Μόντε Ουργκούλ είναι το ιδανικό μέρος για να κάψετε μερικές από τις θερμίδες του φουά γκρα που φάγατε στου Αρζάκ. Ο λόφος, που είναι ένας από τους δύο που υψώνονται πάνω από το λιμάνι, προσφέρει μοναδική θέα της Ισλα ντε Σάντα Κλάρα, της δασώδους νησίδας στο μέσον του κόλπου. Για να απολαύσετε τη θέα, θα πρέπει να διασχίσετε το μονοπάτι δίπλα στα παλιά κανόνια, κάτω από τα πεύκα. Στην κορυφή, θα βρείτε τα ερείπια του κάστρου Σάντα Κρουζ ντε λα Μότα, με το γιγάντιο άγαλμα του Ιησού και ευρύ πάρκο, ιδανικό για μία σιέστα.

8.30 μ.μ. Πίντος σε πίντος

Αφού απολαύσατε μερικά γεύματα Μισελέν, δείτε και πώς τρώει ο απλός κόσμος. Τα πίνχος, τα μεζεδάκια σαν τα τάπας της υπόλοιπης Ισπανίας, σερβίρονται παντού. Ξεκινήστε την «εκδρομή» σας στα πίντος στο Λόνια Μπέρι, γνωστό για τις βραβευμένες δημιουργίες του, όπως τη «θαλασσινή πλάστιγγα», καλαμάρι γεμιστό με κρεμμύδι και ριζότο, συνοδευόμενο από ποτήρι τσακόλι, το τοπικό αφρώδες κρασί.

ΚΥΡΙΑΚΗ

11 π.μ. Στο γυμναστήριο

Ολοι αυτοί οι σέρφερς και οι καλλίγραμμες καλλονές διατηρούν τη φόρμα του χάρη στα πολυάριθμα γυμναστήρια της πόλης. Σπεύσατε σε ένα από τα ωραιότερα, το Λα Πέρλα, με τους διαδρόμους και τα στατικά ποδήλατα που κοιτούν την παραλία.

2 μ.μ. Θαλασσινά στην παραλία

Συνδυάστε δύο από τις αγαπημένες ενασχολήσεις του Σαν Σεμπαστιάν: την ηλιοθεραπεία και -τι άλλο;- το φαγητό. Περπατήστε μέχρι το δυτικό άκρο της παραλίας Ονταρέτα, μέχρι το σύγχρονο εστιατόριο θαλασσινών Μπράνκα με τα τρία επίπεδα και την εκπληκτική θέα της θάλασσας. Μη σας ξεγελάσει το σκηνικό, που θυμίζει περισσότερο νυχτερινό κέντρο, το εστιατόριο αντιμετωπίζει το φαγητό με μεγάλη σοβαρότητα. Μετά, διαλέξτε ένα σημείο στην παραλία και πάρτε έναν υπνάκο, το στομάχι σας αξίζει ένα διάλειμμα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πού να μείνετε:
Ηotel Niza πάνω στη θάλασσα www.hotelniza.com
Hotel Maria Cristina, το «παλάτι» του Σαν Σεμπαστιάν www.mariacristina.es

Τι να κάνετε:
Ενοικίαση ποδηλάτων, www.bicirentdonosti.galeon.com
Μαθήματα βασκικής κουζίνας, www.escuelairizar.com
Συναυλιακός χώρος Kursal www.kursaal.org
Λέσχη Gaztelubidewww.gaztelubide.org
Mercado de la Bretxa, www.la-bretxa.com
Loreak Mendian, www.loreakmendian.com
Noventa Grados, www.noventa-grados.com
ArzakB, www.arzak.es
Alona Berri, www.alonaberri.com
La Perla Centro Talaso Sport, www.la-perla.net
Branka www.branka-tenis.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή