Μαυσωλείο καλλιτεχνών που αγαπήσαμε

Μαυσωλείο καλλιτεχνών που αγαπήσαμε

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν «χώρο μνήμης», το μαυσωλείο των καλλιτεχνών, ετοιμάζεται να δημιουργήσει ο δήμος της Αθήνας, στον χώρο του Α΄ νεκροταφείου Αθηνών, όπου θα τοποθετήσει τα οστεοφυλάκια καλλιτεχνών, ατόμων που αγαπήσαμε και που ετάφησαν στο μεγάλο κοιμητήριο της Πόλης.

Οστά μεγάλων καλλιτεχνών, ηθοποιών, τραγουδιστών, κ. ά, όπως ο Σογιούλ, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Σωτηρία Μπέλου, η Ελένη Χατζηαργύρη, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Νίκος Ρίζος και άλλοι, θα «συγκεντρωθούν» σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο, για να έχουν μία τιμητική θέση.

Στην απόφαση της δημιουργίας του μαυσωλείου καλλιτεχνών είχε καταλήξει το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας πριν από αρκετούς μήνες. Συγκεκριμένα, είχε αποφασιστεί να τοποθετηθούν στον χώρο οστεοφυλάκια καλλιτεχνών που δεν είχαν δικό τους οικογενειακό τάφο και είχαν ταφεί «τιμής ένεκεν» στο Α΄ Νεκροταφείο. Σε τάφους δηλαδή τριετίας ενώ έχει παρέλθει προ πολλού αυτή η τριετία. Σοροί καλλιτεχνών που ετάφησαν σε οικογενειακούς τάφους (όπως η Μελίνα Μερκούρη για παράδειγμα) θα παραμείνουν σε αυτούς.

Ηδη οι υπηρεσίες του δήμου άρχισαν να ειδοποιούν τους συγγενείς των εκλιπόντων, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα Κοιμητήρια, κ. Θανάσης Καφέζας, δηλώνει στην «Κ» ότι «οι ανησυχίες των συγγενών δε θα έπρεπε να υπάρχουν, γιατί σκοπός της προσπάθειας είναι η διακριτικότερη μεταχείριση επιφανών καλλιτεχνών που βρίσκονται στο Α΄ Νεκροταφείο».

Γλυπτοθήκη

Να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμος – με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου- θα προχωρήσει παράλληλα και στη δημιουργία γλυπτοθήκης επιτύμβιων έργων που κοσμούν τάφους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον βανδαλισμό που υπέστη η «Κοιμωμένη» του Γιαννούλη Χαλεπά, όταν άγνωστοι είχαν εισβάλλει στο νεκροταφείο και με μπογιές «έβαψαν» το γλυπτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή