«Προληπτική» αλλαγή στην ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων

«Προληπτική» αλλαγή στην ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός η απομάκρυνση του κ. Δημήτρη Βαγιωνά από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά μακροχρόνια διαφωνία με τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο και παρά τις επίμονες παρακλήσεις του και την άρνησή του να παραιτηθεί. Η σχέση των δύο ανδρών βρισκόταν στο ναδίρ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο υπουργός. Μάλιστα με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι κ. Δ. Αβραμόπουλος και Γ. Αλογοσκούφης πριν από ένα χρόνο (κατάθεση 899/31/12-1-2007, ΦΕΚ 25/τ.Α/9-2-2007) προβλεπόταν ότι ο διορισμός και η παύση προέδρου στον ΕΟΦ είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Υγείας. Παρά τη ρύθμιση, δεν κατέστη δυνατή η απομάκρυνση του κ. Βαγιωνά για περισσότερο από ένα χρόνο!

Διπλή ιδιότητα

Η δεοντολογικά απαράδεκτη διπλή ιδιότητα του κ. Βαγιωνά ως προέδρου της ελεγκτικής αρχής (ΕΟΦ) και των ελεγχόμενων (πρόεδρος των φαρμακοποιών) υπήρξε η αιτία πολλών δυσλειτουργιών που επηρέασαν τη φαρμακευτική πολιτική τής κυβέρνησης, υπέρ των συμφερόντων φαρμακοποιών και φαρμακεμπόρων. Συντεχνιακές ρυθμίσεις αποσοβήθηκαν την τελευταία στιγμή (όχι όλες όμως), ενώ ήταν πολλά τα ανοιχτά μέτωπα του κ. Βαγιωνά και με το επιστημονικό διευθυντικό δυναμικό τού οργανισμού, το έργο του οποίου παρεμπόδιζε ή προσπαθούσε να κατευθύνει ο τέως πρόεδρος.

Στην απομάκρυνση του κ. Βαγιωνά συνέβαλε αποφασιστικά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ημερών. Υποστηρίζοντας ότι είναι στενός «πρωθυπουργικός φίλος» και ότι τοποθετήθηκε στον ΕΟΦ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προκειμένου να «καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου», ο εκ Θεσσαλονίκης τέως πρόεδρος του ΕΟΦ βρέθηκε αυτομάτως στο επίκεντρο μιας διαδικασίας προληπτικού ελέγχου και το γραφείο του πρωθυπουργού άναψε αμέσως το πράσινο φως για την απομάκρυνσή του.

Νέος πρόεδρος

Νέος πρόεδρος διορίζεται ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τεχνοκράτης και από τους καλύτερους γνώστες της φαρμακευτικής πολιτικής, έμπειρος στα της λειτουργίας του οργανισμού. Δημιουργούνται, επίσης, δύο θέσεις αντιπροέδρων, με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη διεκπεραίωση του έργου της υπηρεσίας.

Η υπόθεση Βαγιωνά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχει και συνέχεια. Ηδη την επομένη της απομάκρυνσής του δημοσιεύτηκαν καταγγελίες και δηλώσεις του για σπατάλες και αστοχίες τής φαρμακευτικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι υπήρξε βασικός συντελεστής της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στο υπουργείο Υγείας φοβούνται γενίκευση του φαινομένου και, το χειρότερο, «διαρροές» προς τα ΜΜΕ, αφού κάθε άλλο παρά απουσιάζουν τα σκάνδαλα από τον χώρο της υγείας…

Ερωτήματα και για τα νοσήλια

Ο αδελφός τού απομακρυνθέντος προέδρου του ΕΟΦ, ο γιατρός κ. Γιώργος Βαγιωνάς είναι βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας και διατηρεί Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη (Αναγέννηση Α.Ε., Νέα Ραιδεστός) για το οποίο, ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ο κ. Γ. Βαγιωνάς εξελέγη βουλευτής το 2004 και η «Αναγέννηση» άρχισε τη λειτουργία της τον Μάρτιο του 2005, με την κόρη του ως πρόεδρο Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλο. Μόλις μερικές ημέρες αργότερα, το κέντρο είχε ήδη εξασφαλίσει σύμβαση με το ΙΚΑ – ΤΕΑΜ ενώ το νοσήλιο στα κέντρα αποκατάστασης μετά λίγους μήνες έφτασε τα 150 ευρώ ημερησίως (αύξηση 150%, ΦΕΚ 231/Α/22-9-2005). Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη αύξηση του νοσηλίου έγινε το 2003 και όριζε το νοσήλιο στα 60 ευρώ ημερησίως (ΦΕΚ 332/Α/3-1-2003). Για να καταλάβει κανείς τις ταχύτητες αναπροσαρμογής νοσηλίων που καταγράφονται εδώ, φτάνει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ιατρικές πράξεις έχουν τιμές του 1991. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση γύψου σε ένα σπασμένο χέρι κοστολογείται σήμερα συνολικώς 10,4 ευρώ!!!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή