Τα παλιά αυτοκίνητα πηγαίνουν ανακύκλωση

Τα παλιά αυτοκίνητα πηγαίνουν ανακύκλωση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «κάδο ανακύκλωσης» μπορούμε να εναποθέσουμε εκτός από χαρτιά και συσκευασίες, ακόμα και ένα αυτοκίνητο το οποίο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του. Στη χώρα μας κυκλοφορούν σήμερα πάνω από 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 15 ετών, τη στιγμή μάλιστα που ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη μετά βίας αγγίζει τα 13 χρόνια. Τι κάνουμε όμως όταν το αυτοκίνητο με το οποίο μας δένουν συναισθηματικοί δεσμοί χρόνων αποφασίσει να «κοιμηθεί»;

Υπεύθυνοι των δήμων υποστηρίζουν ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να αφήσουν το παλιό τους όχημα μόνιμα παρκαρισμένο στο δρόμο, επιδεινώνοντας το πρόβλημα στάθμευσης στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στον Δήμο Αθηναίων περίπου 1.500 οχήματα καταλαμβάνουν μόνιμες θέσεις στάθμευσης, ενώ θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε κέντρο ανακύκλωσης. Η εναλλακτική της ανακύκλωσης, αν και όχι αρκετά διαδεδομένη ακόμη, φαίνεται ότι δίνει την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη λύση για τη διαχείριση των παλαιών αυτοκίνητων. Αρμόδιος φορέας για την περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων από το δρόμο είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνεργεία του δήμου μάλιστα μετέφεραν στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2007 οχήματα, απελευθερώνοντας περίπου 2.000 θέσεις στάθμευσης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2007 ανακυκλώθηκαν 50.534 οχήματα.

Πού μπορεί όμως να απευθυνθεί ένας ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο έχει ολοκληρώσει τον «κύκλο ζωής» του, αφού δεν μπορεί απλώς να το τοποθετήσει σε έναν κάδο ανακύκλωσης; Ο επίσημος φορέας ανακύκλωσης των οχημάτων είναι η Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 και εξουσιοδοτεί με τη σειρά του κέντρα ανακύκλωσης αυτοκινήτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εξουσιοδοτημένα κέντρα σε 39 δήμους της χώρας που παραλαμβάνουν το όχημα, παραδίδοντας στη συνέχεια στον κάτοχο πιστοποιητικό καταστροφής με την έκδοση του οποίου ολοκληρώνεται και η διαγραφή του από τα μητρώα.

Από το 2004 έως το 2006 έχουν ανακυκλωθεί από την ΕΔΟΕ συνολικά 36.686 αυτοκίνητα, ενώ μέσα στο 2007 ο αριθμός τους παρουσίασε αύξηση 173%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΟΕ, από τα 30.000 οχήματα που ανακυκλώθηκαν το 2006 προέκυψαν 600 τόνοι ελαστικών, 250 τόνοι μπαταρίας, 80 τόνοι ορυκτελαίων, 30 τόνοι πλαστικών και 60 τόνοι τοξικών υγρών και στερεών. Επίσης, ανακυκλώθηκαν περίπου 18.000 τόνοι σιδηρούχων μετάλλων.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να το αποσύρει, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν έχουν θεσπιστεί κίνητρα από την πολιτεία για την απόσυρση, χωρίς να επιβαρύνεται με τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να δηλώσει στην εφορία προσωρινή ακινησία, η οποία όμως ισχύει μόνο για 12 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή