«Ιπποκράτειο»: 85 χρόνια προσφοράς και αέρας ανανέωσης

«Ιπποκράτειο»: 85 χρόνια προσφοράς και αέρας ανανέωσης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αφιερώνεται σε όσους αναλίσκονται καθημερινά με αυταπάρνηση στη φροντίδα των πονεμένων του Ιπποκρατείου». Τους γιατρούς και τους νοσηλευτές επέλεξε να τιμήσει η διοίκηση του Ιπποκρατείου Αθηνών μέσα από ένα ειδικό λευκώματος που εξεδόθη πριν από λίγες ημέρες με αφορμή τη συμπλήρωση 85 ετών συνεχούς προσφοράς του νοσοκομείου προς τον Ελληνα ασθενή. Ομως, το Ιπποκράτειο έχει άλλο ένα λόγο να «γιορτάζει», αφού εφέτος ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης των υποδομών του.

Σύγχρονοι θάλαμοι

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο διοικητής του Ιπποκρατείου κ. Δημήτρης Βανδώρος, μέσα σε τρία χρόνια έχει ανακαινιστεί σχεδόν το σύνολο των κλινικών και παραρτημάτων του Ιπποκρατείου καθώς και τα χειρουργεία, εργαστήρια και Ειδικές Μονάδες -με πολύ χαρακτηριστική τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού-, ενώ έχει αντικατασταθεί μεγάλο μέρος του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι οι θάλαμοι των 8,7,6 και 5 κλινών χωρίς τουαλέτα που υπήρχαν έως πρότινος αντικαταστάθηκαν με σύγχρονους θαλάμους 1 έως 4 κλινών, με λουτρά, κλιματισμό, κονσόλες φωτισμού, τηλεοράσεις. Συνολικά έχουν κατασκευαστεί στο νοσοκομείο 110 λουτρά και αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο διαθέτει κατά μέσο όρο 2,92 κλίνες ανά θάλαμο (σύνολο κλινών 452). Το 2007 στο Ιπποκράτειο νοσηλεύτηκαν περισσότεροι από 28.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος νοσηλείας είναι περίπου 4,5 ημέρες και η πληρότητα ανέρχεται στο 83%. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερα από 5.500 χειρουργεία, εξετάζονται περισσότεροι από 120.000 πολίτες στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και αντιμετωπίζονται 48.000 επείγοντα περιστατικά. Παρά τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται, το Ιπποκράτειο δεν ξεφεύγει από το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που παρατηρείται σε όλο το ΕΣΥ, αφού το 35% των οργανικών του θέσεων είναι κενές, ενώ διαρκώς συνταξιοδοτείται προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι το 2007 έγιναν 31 προσλήψεις προσωπικού στο νοσοκομείο και συνταξιοδοτήθηκαν 50 εργαζόμενοι.

Το Λεύκωμα

Στο Λεύκωμα γίνεται μία αναδρομή στην ιστορία του Ιπποκρατείου που ξεκίνησε ως μονάδα περίθαλψης για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής και εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς του υγειονομικού χάρτη της Αττικής. Ιδρύθηκε το 1922, ως Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών και στελεχώθηκε από γιατρούς της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Το 1926 δημοσιεύθηκε ο πρώτος οργανισμός του και το 1929 έγινε ΝΠΔΔ. Το 1935 μετονομάστηκε σε Ιπποκράτειο νοσοκομείο Αθηνών.

Στη διαδρομή του το Ιπποκράτειο έχει να επιδείξει «πρωτιές» σε ευαίσθητους τομείς της περίθαλψης, όπως η ίδρυση του πρώτου περιφερειακού κέντρου αιμοδοσίας το 1952, του πρώτου Κέντρου Αιμορροφιλικών ασθενών και του πρώτου κινητού συνεργείου αιμοληψιών το 1962, της πρώτης έδρας Καρδιολογίας το 1960 και του πρώτου Καρδιοχειρουργικού Τμήματος το 1964. Εχει αναδείξει γιατρούς «ήρωες», όπως τον καθηγητή Χειρουργικής, Ξενοφώντα Κοντιάδη, που έχασε τη ζωή του, σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων το 1941, όπου είχε μετατεθεί μετά από δική του αίτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή