Με email και δύο κλικ οργανώνεις τα πάντα

Με email και δύο κλικ οργανώνεις τα πάντα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σηκώνεται από το κρεβάτι με τα χίλια ζόρια. Εκεί, ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο, σκέφτεται τις δουλειές που πρέπει να διεκπεραιώσει μέσα στην ημέρα. Μεταξύ άλλων, πρέπει να τελειώσει («επιτέλους!») το report για την εταιρεία, να συμμετάσχει σε μια πολύ σημαντική σύσκεψη με τα «μεγάλα αφεντικά», να περάσει και από την εφορία… Α, να πεταχτεί κι απ’ το βιβλιοπωλείο. «Ατιμη κοινωνία», ψιθυρίζει κοροϊδευτικά στον εαυτό της, κάνοντας μια γκριμάτσα στον καθρέφτη. Ξέρει ότι όλα αυτά θα τα κάνει χωρίς να βγει από το σπίτι της – για την ακρίβεια, χωρίς καν να βγάλει τις πιτζάμες της!

«Ε, εντάξει, για τις συσκέψεις ντύνομαι», λέει γελώντας στην «Κ» η Ροδιά Ματζουράνη, 31 ετών, επιτηρήτρια κλινικών μελετών και περήφανη εκπρόσωπος της γενιάς του Διαδικτύου. Από φοιτήτρια ακόμη είχε ανακαλύψει τις πολύτιμες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει μια καλή σύνδεση στο Ιντερνετ (στη ζωή της δεν έχει επισκεφθεί ποτέ πρακτορείο ταξιδίων – «γιατί υπάρχουν ακόμα;» αναρωτιέται), ωστόσο εδώ και λίγους μήνες εξαντλεί τις δυνατότητες της νέας εποχής επιλέγοντας μια δουλειά που δεν απαιτεί να βγαίνει από το σπίτι. «Η έδρα της εταιρείας είναι στην Ουγγαρία και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ολα γίνονται online πια, γιατί να πρέπει να πηγαίνεις σε γραφείο για να είσαι παραγωγικός;», λέει. «Η δουλειά από το σπίτι προσφέρει μεγάλη ευελιξία, αλλά η αλήθεια είναι ότι καμιά φορά δυσχεραίνονται οι συνεννοήσεις – άλλο είναι να μιλάς με τον διπλανό σου στο γραφείο κι άλλο μέσω email. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι έμεινα δύο εβδομάδες «εκτός» λόγω βλάβης και ένιωθα τελείως αποκομμένη. Οχι μόνο στη δουλειά, γενικότερα…».

Ακόμα στα σπάργανα

Μη βιαστούμε να κάνουμε «τς τς τς» υποτιμητικά και να αρχίσουμε τα «η ζωή είναι έξω» κ.λπ. Μπορεί η τηλεργασία να βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα στην Ελλάδα, αλλά για μια τεράστια μάζα πολιτών η ζωή θα ήταν (πιο) δύσκολη χωρίς το Ιντερνετ. Δεν αναφερόμαστε στους «κυβερνοερημίτες», που ζουν τη ζωή τους διαδικτυακά και πίνουν νερό στο όνομα της ευρυζωνικότητας. Αλλά για όλους εμάς, για τους οποίους το Ιντερνετ δεν αποτελεί μόνο ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς, αλλά ένα «βοήθημα» επιβίωσης στη σύγχρονη εποχή.

Χιλιάδες είναι, για παράδειγμα, οι Ελληνες που σήμερα ενημερώνονται αποκλειστικά online. Εως και 100.000 επισκέπτες δέχονται ημερησίως το ελληνικό και το αγγλικό site της Καθημερινής, ενώ διαβάζονται πάνω από 12 εκατομμύρια άρθρα τον μήνα! Ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι που καλύπτουν την ανάγκη τους για επικοινωνία και διασκέδαση από την «ασφάλεια» του υπολογιστή τους. Θραύση κάνουν site παιχνιδιών και δικτύωσης όπως το zoo.gr (μετρά 280.000 μέλη!). Οι πιο «προχωρημένοι» εξαντλούν τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία παρακολουθώντας τηλεόραση ή και σινεμά με σύνδεση στο Ιντερνετ, πολλοί είναι όμως εκείνοι που, ναι μεν διασκεδάζουν παρέα με ανθρώπους με σάρκα και οστά, αλλά έχουν αγοράσει τα εισιτήριά τους για τον κινηματογράφο ή τη συναυλία ηλεκτρονικά («έχω βρει την υγειά μου με αυτόν τον τρόπο», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης, 42 ετών, που συνηθίζει να πηγαίνει με το γιο του στα πολυσινεμά).

Μόνο εισιτήρια; Οχι βέβαια. Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα γνωρίζει έκρηξη. Τους 600.000 φθάνουν σήμερα οι online αγοραστές του Ιντερνετ – έως το τέλος του έτους θα έχουν ξοδέψει 200 εκατ. ευρώ!

Την ίδια ώρα, τα χέρια σε όλο και περισσότερους λύνει το TAXISnet, που δίνει τη δυνατότητα συμπλήρωσης και κατάθεσης της φορολογικής δήλωσης online (εκτιμάται ότι το 10% των φορολογούμενων το χρησιμοποιεί), αλλά και το e-banking («έχω ξεχάσει πώς είναι να περιμένεις σε ουρά σε τράπεζα», λέει ο 30χρονος Γιώργος στην «Κ»). Ψώνια στο σούπερ μάρκετ, φοίτηση σε πανεπιστήμια, παραγγελία delivery, μέχρι και μαθήματα κιθάρας μπορεί να κάνει σήμερα κανείς online.

Το θέμα συχνά είναι τι μπορείς να κάνεις… χωρίς Ιντερνετ. «Ενα θα σας πω», λέει στην «Κ» ο 36χρονος Παναγιώτης, που εργάζεται στο τμήμα μηχανογράφησης ναυτιλιακής εταιρείας. «Ετυχε να μην έχουμε Ιντερνετ στο σπίτι για 20 μέρες και ήταν η περίοδος που οργανώναμε με τη γυναίκα μου ένα ταξίδι στην Αγγλία. Ε, απλώς δεν μπορούσαμε! Ηταν σαν κάποιος να μας έκοψε τα χέρια. Ούτε έρευνα για ξενοδοχεία που θέλαμε, ούτε για παραστάσεις που ήταν να δούμε, τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή