Ο Βόλος δίνει επιλογές

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την εποχή θα δείτε την πόλη να καθρεφτίζεται στα νερά του λιμανιού με φόντο το χιονισμένο Πήλιο και θα κατανοήσετε γιατί ο Μενέλαος Λουντέμης είχε χαρακτηρίσει τον Βόλο ως «Μία από τις μεγάλες απλοχεριές της ζωής».

Ολα «άρχισαν» στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα με το κτίσιμο του κάστρου στα δυτικά της σημερινής πόλης. Μια μικρή «Σκάλα» στο νότιο μέρος του κάστρου ήταν αρκετή για την διακίνηση των προϊόντων του θεσσαλικου κάμπου και του Πηλίου, ένώ το μικρό φρούριο ήταν αρκετό για την προστασία της σκάλας από τους νομάδες επιδρομείς. Από τα μέσα του 17ου αιώνα η σημασία της Σκάλας άρχισε να μεγαλώνει και με το κτίσιμο αποθηκών γύρω της να γίνεται λιμάνι. Στα τέλη του 19ου αιώνα γκρεμίστηκε η βόρεια και η νότια πλευρά του τείχους. Μετά το 1830 στη N.A. παραλία του Κάστρου, οι βιοτέχνες κάτοικοι των κοινοτήτων του Πηλίου μαζί με νέους κατοίκους που ήρθαν από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, αλλά και από αλλού, άρχισαν να κτίζουν μια νέα πόλη, με παράλληλες προς τη θάλασσα σειρές εργαστηρίων, καταστημάτων και κατοικιών. H νέα πόλη λόγω της θέσης του λιμανιού της κοντά στην μεθόριο του ελληνικού κράτους ακολούθησε σύντομα ανοδική πορεία με αυξανόμενη εμποροβιοτεχνική δραστηριότητα και οι δυτικοευρωπαϊκές δυνάμεις εγκαθιστούν εκεί προξενεία. Με την προσάρτηση του Βόλου και της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος το 1881 ξεκινάει μια νέα περίοδος άνθησης για την πόλη.

Την οικονομική ανάπτυξη συνοδεύει αυξημένη οικοδομική και πολεοδομική δραστηριότητα με μνημεία και κτίρια χαρακτηριστικά της εποχής, νεοκλασικά και μοντέρνα.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 πολλοί πρόσφυγες πήγαν στον Βόλο. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής. H προσφυγική συνοικία δημιουργήθηκε στην περιοχή «Ξηρόκαμπος» και το 1947 έγινε Δήμος Νέας Ιωνίας σε ανάμνηση των χαμένων πατρίδων και αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της πόλης του Βόλου, με φυσικό όριο τον ποταμό Κραυσίνδωνα.

Ο μεγάλος σεισμός του 1955 κατέστρεψε πάρα πολλά από τα νεοκλασικά του Βόλου και σήμανε την απαρχή της σημερινής του πολεοδομικής φυσιογνωμίας.

Σήμερα ο Βόλος είναι μια σύγχρονη πόλη με 80.000 περίπου κατοίκους, κι ένα δυναμικό πανεπιστήμιο με 6.500 φοιτητές. Μια πολύ ζωντανή πόλη, γεμάτη τσιπουράδικα, μπαρ, μπαράκια, καφετέριες αλλά και πολλά πολιτιστικά δρώμενα.

Πού να μείνετε

«Αίγλη», Αργοναυτών 24, τηλ. 24210- 25691

«Ηλέκτρα» Τοπάλη 24, τηλ. 24210-32671

«Νεφέλη» Κουμουνδούρου 10 & Δημητριάδος, τηλ..24210-30211

«Παρκ» Δεληγιώργη 2, τηλ.. 24210-36511

Πού να φάτε

-«Κάβουρας». Αγαπημένο στέκι των Βολιωτών όπου θα δείτε σε τραπέζι για τρεις να κάθονται εφτά άτομα. Μεγάλη η κοσμοσυρροή και οι φωνές στη διαπασών σε βαθμό ηχορύπανσης.Ομως οι μεζέδες ήταν άνευ αντιπάλου!

-«Παπαδής». Αλλο ένα τσιπουράδικο όπου παρατηρείται κοσμοσυρροή. Πάρα πολύ καλοί οι θαλασσινοί του μεζέδες.

-«Ψάθα». Μεταξύ τσιπουράδικου και ψαροταβέρνας, με «έγκριτους» μεζέδες και πιάτα.

-«Ρέμβη». Πιο κυριλέ ψαροταβέρνα που εσχάτως μετακόμισε στον Ανω Βόλο. Φρεσκότατο ψάρι

-«Οινοπωλείο. Σπυρόπουλος». Μην σας ξεγελάει το όνομα. Είναι και αυτό κυριλέ μαγαζί όπου θα φάτε ωραιότατα μαγειρευτά σμυρνέικης επιρροής.

Στον Βόλο να πάτε για…

… τσίπουρα το μεσημέρι (ή το βράδυ). Το τσίπουρο και τα «παρελκόμενά» του είναι κουλτούρα στον Βόλο!

…«επιμόρφωση» στο Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα ωραιότατο νεοκλασσικό του 1907. Θα δείτε πλουσιότατα εκθέματα από τους προϊστορικούς οικισμούς Σέσκλο και Διμήνι, γλυπτά κλασικής εποχής, αρθρωτά ειδώλια και σπάνιες γραπτές στήλες του 3ου π.Χ. αιώνα με χρώματα, με τα οποία οι αρχαίοι διακοσμούσαν τα μαρμάρινα έργα τέχνης.

…«χάζι» και απογευματινή βόλτα στην παραλία του Βόλου αν βέβαια το επιτρέπει ο καιρός. Ολος ο κόσμος θα είναι εκεί!

…να δείτε τον σιδηροδρομικό σταθμό, έργο του Evaristo de Chiriko, που είναι ένα εξαίσιο μίγμα Βαλκανίων, Orient Express και Κεντρικής Ευρώπης!

…βιβλιοφιλική επιμόρφωση με σπάνια βιβλία επισκεφθείτε τις βιβλιοθήκες των Τριών Ιεραρχών στον Βόλο.

…ρομαντικό ταξιδάκι στις Μηλιές με το τρενάκι του Πηλίου τον «Μουτζούρη» που είναι και αυτό έργο του Evaristo de Chiriko.Οι γραμμές του έχουν πλάτος 60 πόντους, αρχίζουν στον Βόλο και τελειώνουν μετά από μια μαγευτική διαδρομή στις Μηλιές.

… να δείτε το «Σπίτι με το τριαντάφυλλο» στην οδό Βλαχάβα και Αν. Γαζή. Είναι το σπίτι της ζωγράφου X. Ζώγια που παραχώρησε μετά τον θάνατό της στον Δήμο Βόλου. Είναι ένα κόκκινο σπίτι με ωραιότατες εξωτερικές τοιχογραφίες, ενώ μέσα εκτίθενται έργα της ιδίας.

…να κάνετε μια βόλτα στη Μακρυνίτσα ή και την Πορταριά. Είναι μεν εξόχως τουριστικά μέρη, αλλά θα δείτε υπέροχα δείγματα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.

…να κάνετε σκι στα Χάνια!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή