Mobing, κάτι σαν βασανιστήριο

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ευρώπη το mobing, δηλαδή η ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι από προϊσταμένους και εργοδότες είτε με λόγια είτε με πράξεις έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις ώστε να συμπεριλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών. Κι αυτό διότι οι πιέσεις που υφίσταται ο εργαζόμενος οδηγούν σε σειρά ασθενειών κυρίως ψυχικών αλλά όχι μόνον. Στην Ελλάδα το παρατηρούμε να συμβαίνει εκτεταμένα στο Δημόσιο και κυρίως όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Τότε, είθισται να ακολουθεί μια περίοδος κατά την οποία οι «της άλλης πλευράς» απομονώνονται και ενίοτε διώκονται σε ένα εχθρικό για αυτούς εργασιακό περιβάλλον. Στο mobing έρχεται να προστεθεί το εργασιακό στρες που ολοένα και μεγαλώνει με την υπερεντατικοποίηση της παραγωγής που καταγράφεται παντού, την ανασφάλεια της αυξανόμενης ανεργίας, τη μερική ή τη διπλή εργασία λόγω των χαμηλών μισθών και την κακή οργάνωση της εργασίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αναπτύσσονται έντονα ψυχικά και ψυχοσωματικά προβλήματα. Μελέτες στο εξωτερικό δείχνουν ότι το 50% των εμφραγμάτων οφείλεται σε εργασιακό στρες το οποίο σχετίζεται και με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο στρεσαρισμένος οργανισμός χτυπιέται κυριολεκτικά από όλες τις πλευρές και είναι δεκάδες οι ασθένειες που τον απειλούν. Διάφοροι καρκίνοι αποδίδονται πλέον, ευθέως στο άγχος και τις ψυχικές πιέσεις.

* Ο κ. Στέλιος Κωστόπουλος είναι διευθυντής Τμήματος Ιατρικής της Εργασίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή