Σπουδάζουν και δουλεύουν πολλοί Ελληνες φοιτητές

Σπουδάζουν και δουλεύουν πολλοί Ελληνες φοιτητές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απιαστο όνειρο αποτελούν τα ξέγνοιαστα φοιτητικά χρόνια για πολλούς 18άρηδες. Ολο και περισσότεροι νέοι αναγκάζονται να εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Πολλοί αναζητούν δουλειά για να αντιμετωπίσουν και τα έξοδα της «μετανάστευσης», αφού, όπως έδειξε έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου, το 56,1% σπουδάζει μακριά από το πατρικό του σπίτι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) από τους πρωτοεγγραφέντες φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2006 – 2007, οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 20,1% σε σχέση με το 2005 – 2006. Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι εργάζονταν 3.653 φοιτητές από 3.041 που ήταν το ακαδημαϊκό έτος 2005 – 06.

Η αύξηση των εργαζόμενων φοιτητών συνδέεται με την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και με τη φοιτητική «μετανάστευση». Ολο και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να σπουδάσουν μακριά από την πατρική στέγη, αφού τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση των θέσεων εισακτέων των κεντρικών ιδρυμάτων και αύξηση των περιφερειακών.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά το περυσινό ακαδημαϊκό έτος αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός των νεοεγγραφέντων φοιτητών στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (+20%) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (+18,9%). Αντίθετα μειώθηκε (από 3,5% έως 7%) ο αριθμός των νέων εγγραφών στα ιδρύματα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Εξαίρεση αποτελεί το ΕΜΠ, στο οποίο εγγράφησαν 1.425 νέοι φοιτητές παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,6% σε σύγκριση με το 2005 – 06. Ουσιαστικά, η αύξηση του ΕΜΠ αποδίδεται κατά μεγάλο μέρος στις μετεγγραφές.

Συνολικά, το ακαδημαϊκό έτος 2006 – 07 εγγράφηκαν 39.724 νέοι φοιτητές στα πανεπιστήμια (μείωση της τάξης του 0,7% σε σύγκριση με το ακαδημαϊκό έτος 2005 – 06 κατά το οποίο εγγράφηκαν 40.020 φοιτητές). Από τους 39.724 νέους φοιτητές οι 24.764 είναι γυναίκες -δηλαδή ποσοστό 62,3% επί του συνόλου- αποδεικνύοντας ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση γυναικοκρατείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή