Ανάπλαση με υπογραφή για το Πεδίον του Αρεως

Ανάπλαση με υπογραφή για το Πεδίον του Αρεως

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δαπάνη εννέα εκατ. ευρώ και την υπογραφή ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, εκείνη του Αλέξανδρου Τομπάζη, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα, αναπλάθεται το Πεδίον του Αρεως, προκειμένου να δοθεί προς χρήση στους πολίτες σ’ ένα χρόνο. Χθες η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κ. Ν. Μπέη παρουσίασε τον συνολικό σχεδιασμό του έργου (εκτός από την ειδική αρχιτεκτονική μελέτη, το έργο της ανάπλασης αποσκοπεί να χαρίσει στην Αττική έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου) εκθέτοντας λεπτομερώς τους σκοπέλους που έπρεπε να ξεπεραστούν «προκειμένου να εκταμιευτούν τα απαραίτητα κονδύλια με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής».

Η κ. Μπέη ερωτηθείσα για τα αυθαίρετα που βρίσκονται εντός των ορίων του άλσους «πέταξε το γάντι» στην πολεοδομία Αθηνών, λέγοντας ότι είναι υπόθεση δική της να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά έωλος και άνευ προγραμματισμού ο τρόπος με τον οποίο θα συντηρηθεί το ανακαινισμένο Αλσος. Η κ. Μπέη δήλωσε ότι τώρα άρχισαν οι συζητήσεις με τον Δήμο της Αθήνας προκειμένου να αναλάβει εκείνος το έργο της συντήρησης, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό κορβανά.

Οι παρεμβάσεις

Στόχος του νέου σχεδιασμού είναι η αύξηση του πρασίνου και η λειτουργικότητά του. Από τις παρεμβάσεις ξεχωρίζει η δημιουργία μινωικού λαβύρινθου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο βοτανικός κήπος, ο ροδώνας, με όλα τα είδη τριανταφυλλιάς, ο χώρος για skateboard και η υδάτινη διαδρομή. Θα φυτευτούν περίπου 94.000 φυτά και δένδρα, καθώς και 16.000 τ.μ. γκαζόν και 24.000 τ.μ. μεσογειακού γκαζόν (δεν είναι τόσο υδρόφιλο) θα αποκατασταθούν και θα ανασκευαστούν τα δύο θέατρα που βρίσκονται εντός των ορίων του πάρκου (θέατρο Αλίκη και θέατρο Αλσους). Θα αποκατασταθούν τα αγάλματα, θα επανασχεδιαστεί ο βασικός άξονας που διατρέχει το πάρκο, ενώ μεγάλες επεμβάσεις θα γίνουν και στον φωτισμό του χώρου. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τομπάζης, η ανάπλαση θα γίνει με υλικά που θα αλλάξουν το μικροκλίμα του πάρκου, ενώ το σύνολο σχεδόν του κήπου θα καλυφθεί από χώμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Πεδίον του Αρεως είναι ο μεγαλύτερος κήπος της Αθήνας με έκταση που φτάνει τα 230 στρέμματα. «Το πάρκο βρίσκεται σε χέρια ανθρώπων που ξέρουν να το φροντίσουν με αγάπη και μεράκι» είπε η πρώην υπερνομάρχης κ. Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε ότι και στη δική της θητεία το αντιμετώπισε ως κρίκο μιας αλυσίδας που μαζί με τους υπόλοιπους χώρους (Ελαιώνας, Γουδή, Ελληνικό) αποτελούν τους πνεύμονες τις Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή