Ελλειψη υδάτων στα νησιά και Αν. Πελοπόννησο

Ελλειψη υδάτων στα νησιά και Αν. Πελοπόννησο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαρκείς θεωρεί το εθνικό σχέδιο διαχείρισης τους υδατικούς πόρους της χώρας. Τα λιγότερα αποθέματα διαθέτει το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης και ανεξέλεγκτης άντλησης του νερού για τη γεωργία, ενώ πρόβλημα λειψυδρίας έχουν τα νησιά του Αιγαίου και η ανατολική Πελοπόννησος. Πιο συγκεκριμένα:

-Η Αττική δεν έχει επάρκεια σε νερό. Κύρια πηγή ρύπανσης των υδάτων της είναι η βιομηχανική δραστηριότητα και τα αστικά απόβλητα.

-Η Δυτική Πελοπόννησος θεωρείται πλούσια σε νερά. Κύρια πηγή ρύπανσης είναι η έντονη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα.

-Στη Βόρεια Πελοπόννησο, η σχέση προσφοράς-ζήτησης γίνεται οριακή. Κύρια πηγή ρύπανσης είναι τα λύματα.

-Η Ανατολική Πελοπόννησος δεν έχει αυτάρκεια σε νερό. Κύρια πηγή ρύπανσης είναι η κτηνοτροφική και γεωργική δραστηριότητα.

-Η Δυτική Στερεά και η Ηπειρος είναι πλεονασματικές σε νερό. Κύρια πηγή ρύπανσης είναι η γεωργική δραστηριότητα.

-Στην Ανατολική Στερεά, το νερό δεν επαρκεί. Τα βιομηχανικά απόβλητα, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα είναι οι κύριες αιτίες ρύπανσης.

-Στη Θεσσαλία παρατηρείται έντονη έλλειψη υδατικών πόρων. Κύρια πηγή υποβάθμισης των υφισταμένων είναι φυσικά η γεωργία.

-Στη Δυτική Μακεδονία και Κεντρική Μακεδονία υπάρχει επάρκεια νερού.

-Η Ανατολική Μακεδονία θεωρείται πλεονασματική σε νερό και τυχόν προβλήματα ποιότητας αποδίδονται στη νιτρορύπανση.

-Στη Θράκη, η επάρκεια σε νερό είναι οριακή και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βουλγαρική πλευρά, για τη διαχείριση Νέστου και Εβρου.

-Η Κρήτη είναι πλούσια σε υδατικούς πόρους, ωστόσο παρουσιάζει πρόβλημα με τη νιτρορύπανση των υπόγειων υδάτων.

-Τέλος, τα νησιά του Αιγαίου έχουν λίγους και γενικά υποβαθμισμένους υδατικούς πόρους, ως αποτέλεσμα της μεγάλης τουριστικής και οικιστικής τους ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή