Μείωση αγροτικού εισοδήματος

Μείωση αγροτικού εισοδήματος

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώθηκε σημαντικά το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, ενώ μεγάλο τμήμα του προέρχεται από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, από το 1996 έως και το 2007 σημειώθηκε μείωση του αγροτικού εισοδήματος της τάξης του 24%, η μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ε.Ε., ενώ στο συνολικό αγροτικό εισόδημα το ποσοστό που αναλογεί στις επιδοτήσεις φτάνει το 39% σε σχέση με το 27% που ήταν πριν από μια δεκαετία.

Τα παραπάνω καταδεικνύει η απάντηση της Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού κ. Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί την εξέλιξη του αγροτικού εισοδήματος στη χώρα μας και το ποσοστό αυτού που αναλογεί στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με την απάντηση της επιτρόπου, το αγροτικό εισόδημα την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στην Ελλάδα -24% στην Ιταλία, -21% στην ΕΕ-27. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μείωση παρουσιάζει το αγροτικό εισόδημα και σε άλλες χώρες από την Ευρώπη των 15, ενώ σημειώνει αύξηση και μάλιστα μεγάλη στη Γερμανία, αλλά και την Αυστρία και τη Γαλλία και βέβαια σε όλες σχεδόν τις νέες χώρες (εκεί τα ποσοστά αύξησης είναι πολύ μεγάλα).

Η μείωση του γεωργικού εισοδήματος στην Ελλάδα οφείλεται σε διάφορους λόγους, σύμφωνα πάντα με την απάντηση της Επιτρόπου, ένας από τους οποίους είναι η μείωση της ονομαστικής αξίας της γεωργικής παραγωγής κατά 7%. Στην απάντησή της, η κα Μπόελ επισημαίνει επίσης την αυξανόμενη εξάρτηση του ελληνικού αγροτικού εισοδήματος από τις επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οπως αναφέρει «όσον αφορά το μερίδιο των επιδοτήσεων στο γεωργικό εισόδημα, το ποσοστό αυτό ήταν 39% στην Ελλάδα το 2007. Πρόκειται για αύξηση των επιδοτήσεων κατά 12% σε σύγκριση προς το 1996, όταν το ποσοστό των επιδοτήσεων στο γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα, ήταν 27%». Τα αντίστοιχα υψηλότερα ποσοστά συνεισφοράς των γεωργικών επιδοτήσεων στο αγροτικό εισόδημα για τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. σημειώθηκαν στη Φινλανδία (121%), τη Σουηδία (74%), την Αυστρία (63%) και την Τσεχική Δημοκρατία (63%).

Ευθύνες στις κυβερνήσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ για τη δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος επέρριψε ο κ. Παπαδημούλης τονίζοντας ότι «η μη προώθηση των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων για να ανταποκριθεί η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία στις σύγχρονες συνθήκες, οδηγεί στη διαρκή συρρίκνωση της παραγωγής και του εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή