Σε ποιον ανήκει τελικά το διατηρητέο;

Σε ποιον ανήκει τελικά το διατηρητέο;

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διατηρητέο κτίριο του Ελληνικου Ερυθρού Σταυρού επί της οδού Βασιλίσσης Ολγας 105, ανήκει τελικά στο υπουργείο Πολιτισμού ή σε ιδιώτη;

Το ερώτημα προέκυψε χθες ξαφνικά όταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επικαλούμενος πληροφορίες για πώληση του κτιρίου σε ιδιώτη έναντι 4 εκατ. ευρώ εξέφρασε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην αγορά του κτιρίου.

Ενα χρόνο πριν ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ ανακοίνωνε στη Θεσσαλονίκη τη δωρεά του κτιρίου από τον Ερυθρό Σταυρό προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο ΕΕΣ παραχωρούσε το νεοκλασικό πρώην κτίριο του ΝΑΤΟ στο υπουργείο Πολιτισμού θέτοντας ως όρους «το ΥΠΠΟ να μην έχει καμιά οικονομική δέσμευση προς τον δωρητή ενώ η αξιοποίηση του κτιρίου και του αύλειου χώρου να αφορά πολιτιστικές και συναφείς υποστηρικτικές χρήσεις».

Ο ΕΕΣ είχε ζητήσει μάλιστα την εκκένωση του κτιρίου από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να στεγάζει ώς σήμερα τις υπηρεσίες του στο διατηρητέο, παρά τις απειλές του ΔΣ του ΕΕΣ για ανάκληση της δωρεάς, αν ο ΟΘΕ δεν απέδιδε στον ΕΕΣ τη χρήση του ακινήτου μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Διευκρινίσεις για το θέμα αυτό δεν δόθηκαν χθες από τη διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού παρά τις προσπάθειες της «Κ» να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του δημάρχου, αν δηλαδή υπάρχει πράξη αγοραπωλησίας του διατηρητέου μνημείου.

«Αν έχει συμβεί, πρόκειται για σκάνδαλο», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προτείνει στον πρόεδρο του ΕΕΣ την πώληση του κτιρίου στον Δήμο έναντι 4 εκατ. ευρώ και να ζητήσει την παρέμβαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού». Το κτίριο (οικία Α. Καπαντζή), έργο του αρχιτέκτονα Π. Αριγκόνι (1905), είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα παλιά αρχοντικά της Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιήθηκε ως Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων, υπήρξε έδρα του ΕΕΣ και του ΝΑΤΟ ενώ το 1997 στέγασε τις υπηρεσίες του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή