Απροστάτευτα τα παιδιά στο κάπνισμα των γονέων

Απροστάτευτα τα παιδιά στο κάπνισμα των γονέων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετανόητοι καπνιστές είναι οι Ελληνες γονείς που σε μεγάλο ποσοστό εκθέτουν τα ίδια τους τα παιδιά στον καπνό του τσιγάρου, επιβαρύνοντας έτσι την υγεία τους. Μάλιστα, οι γονείς ανήκουν στις ομάδες του ελληνικού πληθυσμού που όχι μόνο δεν ευαισθητοποιήθηκαν από την αντικαπνιστική πολιτική της χώρας μας, αλλά αντίθετα υιοθέτησαν την καπνιστική συνήθεια με μεγαλύτερη «θέρμη».

Αυτό κατέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το Παιδιατρικό-Παιδοπνευμονολογικό Τμήμα του νοσοκομείου «Ελπίς», μελετώντας το ιστορικό 2.133 παιδιών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που απευθύνθηκαν στο τμήμα από το 1997 έως το 2007. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 65% των παιδιών εκτίθεται στον καπνό του τσιγάρου, αφού τουλάχιστον ένας από τους γονείς του είναι καπνιστής.

Αύξηση στην Αθήνα

Το ποσοστό των καπνιστών γονέων όχι μόνο δεν μειώθηκε την τελευταία πενταετία, που εφαρμόζεται η αντικαπνιστική πολιτική στη χώρα μας, αλλά αντίθετα αυξάνεται ειδικά μεταξύ των γονέων που ζούν στην Αθήνα. Για τις ανάγκες της έρευνας το δείγμα χωρίστηκε σε δύο περιόδους: το διάστημα πριν από την 1η Αυγούστου 2002 όταν επίσημα ξεκίνησε η αντικαπνιστική πολιτική στη χώρα μας, και μετά. Πριν από τον Αύγουστο του 2002, το ποσοστό των οικογενειών παιδιών με αναπνευστικά προβλήματα, με τουλάχιστον έναν γονέα καπνιστή ήταν 63,8% στην επαρχία και 55,3% στην Αθήνα. Μετά τον Αύγουστο του 2002, τα ποσοστά ανήλθαν σε 64,8% και 65,3% αντίστοιχα, που σημαίνει ότι οι γονείς καπνιστές αυξήθηκαν σημαντικά στην Αθήνα.

Την έρευνα παρουσίασαν ο καθηγητής Παιδιατρικής, κ. Γεώργιος Χρούσσος, ο διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου «Ελπίς» κ. Χαράλαμπος Κατσαρδής και η καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιατρικής με θέμα «Νέες Εξελίξεις στην Παιδιατρική», που ξεκινά σήμερα στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Οπως επεσήμαναν οι ομιλητές, η έρευνα καταδεικνύει την «αποτυχία» της αντικαπνιστικής πολιτικής της χώρας μας, τουλάχιστον όπως αυτή εφαρμόζεται. Και τόνισαν ότι θα πρέπει η Πολιτεία να είναι πιο αυστηρή σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα για χώρους ελεύθερους από καπνό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι παιδίατροι θα ασχοληθούν και με το παιδικό άσθμα που σε ένα βαθμό σχετίζεται με το κάπνισμα, αφού έχει αποδειχθεί ότι εάν η μητέρα καπνίζει κατά τη διάρκεια της κύησης τότε αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί που θα γεννηθεί να εκδηλώσει άσθμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συχνότητα του παιδικού άσθματος αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με έρευνα της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», το 20% των παιδιών ηλικίας έως 7 ετών έχουν εκδηλώσει συμπτώματα άσθματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή