Στη λίμνη των βουνών

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Λίμνη του Μέγδοβα ή Ταυρωπού ή του Νικ. Πλαστήρα, όπως αποκαλείται πιο συχνά, είναι μια λίμνη τεχνητή. Επειδή ο Πλαστήρας ήταν αυτός που το 1925 συνέλαβε την ιδέα του φράγματος πήρε το όνομα του εμπνευστή της. Η λίμνη έχει μήκος 14 τ. χλμ., μέγιστο πλάτος 4 τ. χλμ., μέγιστο βάθος 60 μέτρα και χωρητικότητα 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Με ειδικό αγωγό το νερό της λίμνης μεταφέρεται από το υψόμετρο των 700 μέτρων χαμηλά προς τον κάμπο δίνοντας κίνηση στο ηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ παραγωγής 40M WH την εβδομάδα. Κατόπιν αρδεύουν τον κάμπο και υδρεύουν την πόλη της Καρδίτσας, όπως και 38 οικισμούς του νομού. Είναι όμως και ένας τόπος γεμάτος μνήμες. Βρισκόμαστε στις πλαγιές των Αγράφων, στα λημέρια του Καραϊσκάκη, που πήραν την ονομασία «Αγραφα» γιατί ποτέ δεν «γράφτηκαν» μέσα σε οικονομικά ή διοικητικά έγγραφα των Τούρκων. Ακόμα η λίμνη που σήμερα καταλαμβάνει το οροπέδιο της Νεβρόπολης ήταν στον πόλεμο το μοναδικό αεροδρόμιο των ανταρτών του ΕΛ.ΑΣ.

Η διαδρομή γύρω από τη λίμνη είναι μια μαγεία. Στα καθαρά νερά της καθρεφτίζονται τα δέντρα και οι γύρω κορυφές. Κάποια σημεία στην όχθη που είναι ομαλά και έχουν πρόσβαση στον δρόμο έχουν διαμορφωθεί σε πλαζ για τους θερινούς μήνες. Στα δέντρα γύρω και στα δάση θα δείτε σκίουρους, ενώ υπάρχουν λύκοι, λίγες αρκούδες και αγριογούρουνα, καθώς και ελάχιστα ζαρκάδια, ενώ μέσα στα νερά της υπάρχουν κυπρίνοι, πέστροφες, χέλια, ασπρόψαρα και καραβίδες.

Αξίζει να δείτε

– Ο γύρος της λίμνης. Αν αρχίσετε από την Καρδίτσα, την πρωτεύουσα του νομού, φεύγετε με κατεύθυνση το χωριό Μητρόπολη κι από εκεί ανάβαση προς το Μοσχάτο. Στο αριστερό σας χέρι θα δείτε μια μικρή τετράγωνη λίμνη, που είναι κι αυτή τεχνητή. Μετά περίπου 3 χιλιόμετρα από το Μοσχάτο αρχίζετε και βλέπετε τη Λίμνη Πλαστήρα. Το δρομολόγιο που θα κάνετε τώρα είναι Αγ. Αθανάσιος – Λαμπερό – Καστανιά – Μούχα – Φράγμα ΔΕΗ – Μπελοκομίτης – Νεοχώρι – Καλύβια Πεζούλας – Κρυονέρι – Μορφοβούνι – Μεσενικόλας – Μοσχάτο.

Αυτά είναι τα χωριά που βρίσκονται πάνω ή σχεδόν πάνω στη λίμνη και όλα έχουν το «κάτι τι» τους. Από τα Καλύβια Πεζούλας φεύγουν δύο δρόμοι που πάνε προς Φυλακτή και προς Νεράιδα. H Νεράιδα, το θέρετρο της Καρδίτσας, είναι κτισμένη στα 1.200 μ. και από εκεί μπορείτε να αγναντέψετε όλο σχεδόν τον θεσσαλικό κάμπο. H Φυλακτή βρίσκεται και αυτή στα 1.200 μ. και είναι κτισμένη μέσα στο φαράγγι του Μεγάλου Ποταμού. Ενα πανέμορφο χωριό με παραδοσιακά σπίτια που αξίζει, όπως και η Νεράιδα, να το περπατήσετε. Δύο άλλα χωριά που θεωρώ πως πρέπει να επισκεφθείτε είναι ο Μεσενικόλας (γνωστό από το κρασί του) και το Μορφοβούνι, ιδιαίτερη πατρίδα του Πλαστήρα.

– Το παλιό Μοναστήρι της Κορώνας μεταξύ Μοσχάτου και Μεσενικόλα, που κτίστηκε τον 16ο αιώνα.

– Το Φράγμα της ΔΕΗ στο νότιο άκρο της λίμνης, για να βρεθείτε από τη μια μεριά λίγα μέτρα από την επιφάνεια του νερού και από την άλλη δεκάδες μέτρα πάνω από την ξεραμένη κοίτη του Ταυρωπού.

– Το πετρόχτιστο Μοναστήρι της Παναγιάς της Πελεκητής στην Καρίτσα.

Πρέπει να γνωρίζετε

Πώς θα πάτε: H Καρδίτσα απέχει «σκάρτα» 300 χλμ. από Αθήνα και 275 από την Θεσσαλονίκη. Σε αυτά προσθέστε και τα χιλιόμετρα της λίμνης.

Πού θα μείνετε: Αγραφα, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα στο

5ο χλμ. Μορφοβουνίου-Κρυονερίου, τηλ.22410-92945

www.agrafa.focusgreece.gr. Λήθης Δώμα, όμορφος ζεστός και παρεΐστικος ξενώνας με εξαίρετη θέα.

Νεράιδα, τηλ. 24410-92065 & 6974 029086

www.lithisdoma.gr. Αιολίδες, νεότευκτο, πετρόκτιστο και πολυτελές ξενοδοχείο, με φιλικό χαμόγελο και εξυπηρέτηση. Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 24410-92966. Κτήμα Αλωνάκη, συγκρότημα 5 κτιρίων μέσα στο πράσινο, πάνω από τη λίμνη και μακριά από τον κόσμο. Ανετα και ευρύχωρα δωμάτια με τζάκι, ιδανικά γι’ αυτούς που ψάχνουν ηρεμία. Μπελακομυτη, τηλ. 24410-93420 www.ktimaalonaki.com. Πανδίων, ξενώνας πολυτελής, επιπλωμένος με καλό γούστο. Νεοχώρι, τηλ. 24410-93440, www.pandion.gr. Ναϊάδες, μεγάλο συγκρότημα με καλή θέα της λίμνης και όμορφα δωμάτια. Νεοχώρι, τηλ. 24410-93333. Αρτεμις, όμορφος και παρεΐστικος ξενώνας.Νεοχώρι, τηλ.24410-93444 & 6977 664534

www.artemishostel.gr. Τιτάγιον, καινούργιο ξενοδοχείο φτιαγμένο με πολύ γούστο και με πολύ ζεστά χρώματα. Καλή εξυπηρέτηση. Λαμπερό, τηλ. 24410-94660/24410-94970

Πού θα φάτε: Στα Καλύβια Πεζούλας, Πλαζ Καλύβια για ψάρια και της ώρας και Κληματαριά για μαγειρευτά, κυνήγια, αλλά και της ώρας. Νεοχώρι, Αγνάντι για μαγειρευτά και Μανιτάρι για ψητά και μαγειρευτά. Στο Προσήλιο επίσης για τσιπουρομεζέδες και γλυκά. Στη Μούχα Μέγδοβας για μαγειρευτά και της ώρας. Στο Ανθοχώρι Φλώρεσι, για παραδοσιακές γεύσεις αλλά και κρέατα της σούβλας τα Σαββατοκύριακα. Στη Νεράιδα, στο εστιατόριο «Νικ. Πλαστήρας» καλή ελληνική κουζίνα

Αθλητικές δραστηριότητες: Ανάλογα με τον… δείκτη ενεργητικότητάς σας επιλέξτε και επιχειρήστε. Υπάρχει πάντα η κλασική πεζοπορία στα δασικά μονοπάτια του βουνού και το «τεμπέλικο» ψάρεμα στη λίμνη! Για ποδηλασία, τον εξοπλισμό θα τον ενοικιάσετε απο ειδικά καταστήματα που θα σας κατατοπίσουν και ως προς το ποια διαδρομή μπορείτε να ακολουθήσετε.

Τέλος, μπορείτε να κάνετε ιππασία, ανακαλύπτοντας μερικά απο τα ομορφότερα μονοπάτια της περιοχής της λίμνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή