Δημιουργούνται 56 νέα σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Δημιουργούνται 56 νέα σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα βάση τίθεται από το επόμενο σχολικό έτος τόσο η εκπαίδευση των παιδιών με κινητικά και μαθησιακά προβλήματα -όσο και των παιδιών με αυξημένες νοητικές ικανότητες που αποτελούν το 5% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας ζητεί από τα πανεπιστήμια να εκπονήσουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τα παιδιά αυτά να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Ειδικότερα, χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, με το οποίο καθίσταται υποχρεωτική, ισότιμη με τη γενική, ενώ αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών. Το βάρος δίνεται στην ενίσχυση της συμμετοχής των γονιών στην εκπαίδευση του παιδιού. «Ενα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε το επόμενο διάστημα είναι να κινητοποιήσουμε τους γονείς να φέρουν τα παιδιά, όσο βαριά και αν είναι τα περιστατικά τους, στα ειδικά σχολεία και εκεί να γίνει μετά η αξιολόγηση», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το 12% με 13% του συνολικού εκπαιδευτικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 180.000 μαθητές, έχει ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οπως η ΟΛΜΕ εκτιμά, μόλις 18.500 παιδιά έχουν ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία με το μεγαλύτερο μέρος αυτών (περίπου 11.000) να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε επίσης ότι κατασκευάζονται 56 νέες σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής σε όλη την Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 100,4 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται παρεμβάσεις (ράμπες κ.ά.) στα γενικά σχολεία για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή