Η νυχτερινή διασκέδαση στα χέρια των γκάγκστερ

Η νυχτερινή διασκέδαση στα χέρια των γκάγκστερ

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρυποινίτες, έγκλειστοι των φυλακών, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, λαϊκές αοιδοί, μπράβοι, πληρωμένοι δολοφόνοι και αστυνομικοί συναποτελούν τους πρωταγωνιστές του πολέμου αλληλοεξόντωσης που, όπως και τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν, μαίνεται με αμείωτη ένταση στο χώρο της νύχτας. Οι πρόσφατες εν ψυχρώ δολοφονίες, κάποιες απ’ αυτές μέρα μεσημέρι σε κεντρικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου και oι αλλεπάλληλες εκρήξεις βομβών με τελευταία αυτή στην Ελευσίνα που προκάλεσε ζημίες σε 30 (!) κτίρια είναι το θέατρο αναζωπύρωσης της πιο αιματοβαμμένης βεντέτας της Αθήνας.

Κεντρικοί πρωταγωνιστές της θεωρούνται τα μέλη τριών συμμοριών, η δράση των οποίων συντονίζεται μέσα από φυλακές και νυχτερινά κέντρα της λεωφόρου Συγγρού. Η σχέση των δύο δεν είναι τόσο μακρινή καθώς, όπως τα γεγονότα αποδεικνύουν, τα όρια της νομιμότητας στη βιομηχανία της νύχτας είναι αρκετά δυσδιάκριτα… Τρεις εκρήξεις βομβών και δύο εν ψυχρώ δολοφονίες είναι ο απολογισμός της βεντέτας από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα, ενώ 7 άτομα, όλοι τους «στρατιώτες του πολέμου» δολοφονήθηκαν στη διάρκεια του 2007. Τα νήματα του πολέμου φαίνεται να κινούν δύο έγκλειστοι στις φυλακές (Μαλανδρίνου και Τρικάλων αντίστοιχα) «αρχινονοί», που θεωρούνται μεταξύ τους θανάσιμοι εχθροί και έχουν τις ρίζες τους στην περιοχή του Χαϊδαρίου και του Πειραιά. Ενεργό ρόλο πιθανολογείται ότι διεκδικεί ένα ακόμα άτομο, ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στη λεωφόρο Συγγρού και καφετέριας στην περιοχή του Γαλατσίου.

Οι διωκτικές αρχές

Η ΕΛ.ΑΣ παρακολουθεί τη δίχως προηγούμενο αιματοχυσία εναποθέτοντας, μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον, την τιμωρία των κακοποιών στη διαδικασία της αυτοκάθαρσης. Δεν είναι λίγοι οι αστυνομικοί που σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνουν τον κίνδυνο η εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ πιθανόν να είχε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα διευρύνοντας τον κύκλο της βίας στον χώρο της νύχτας. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, η αναζωπύρωση του πολέμου των συμμοριών δεν είναι άσχετη με τη σύλληψη προ μηνών του 46χρονου εμπόρου αυτοκινήτων και υπ’ αριθμόν ένα κακοποιού στη λίστα της αστυνομίας, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην περιοχή του Χαϊδαρίου και πλέον βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων. Ο 46χρονος από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 προχωρούσε σε εκτεταμένο λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων με τη συνεργασία πολλών μπράβων, όπως οι Αρης Λακιώτης, Γιάννης Γαβάκης, Στέλιος Χατζηδάκης, Θεμιστοκλής Παπαμάλης, Ιωάννης Σκαφτούρος που έχουν είτε δολοφονηθεί, είτε εξαφανιστεί, είτε φυλακιστεί. Στην οργάνωσή του σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ συμμετείχαν έως την περίοδο 2002-2003 πενήντα παράνομοι. «Είναι πιθανό να θέλει να στείλει μήνυμα ότι παρά τη σύλληψή του θα διατηρήσει τα κεκτημένα», αναφέρουν χαρακτηριστικά ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται βαρυποινίτης των φυλακών Μαλανδρίνου (για συμμετοχή στο συνδικάτο του εγκλήματος), που το τελευταίο διάστημα έχει, μαζί με τον αδελφό του μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να δικαστεί για τη δολοφονία ιδιώτη στον Ιππόδρομο πριν από 7 χρόνια. Ο ηγέτης των εκβιαστών της Ελευσίνας πιθανολογείται ότι στρατολογεί κρατουμένους, οι οποίοι μετά την αποφυλάκισή τους λειτουργούν ως εκτελεστικά όργανά του. Πρωτοπαλίκαρά του θεωρούνταν ο 39χρονος Γιώργος Σαμπάτ που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ έξω από το νυχτερινό κέντρο «Mansion» όπου εργαζόταν ως υπεύθυνος, στην πλατεία Κεφαλαρίου. Ο «ισραηλινός» όπως ήταν γνωστός, λόγω της καταγωγής του, δέχτηκε τουλάχιστον 6 σφαίρες στο στήθος από δύο αγνώστους που του είχαν στήσει καρτέρι. Είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για ληστεία σε βάρος υπαλλήλου του κλαμπ «+ SODA» την Πρωτοχρονιά του 2001 και βρισκόταν έξω με περιοριστικούς όρους. O Σαμπάτ θεωρούνταν ο εκτελεστής των Αρη Λακιώτη στις 18 Νοεμβρίου του 2005 στο Χαϊδάρι, του Γιάννη Γαβάκη στις 18 Σεπτεμβρίου του 2006 και Αριστοτέλη Γιαγιά και Βασίλη Νασιπιάν στις 27 Ιανουαρίου του 2007 στη Νίκαια, μέλη όλοι τους της ομάδας εκβιαστών του Χαϊδαρίου, της οποίας ηγείτο ο έγκλειστος σήμερα των φυλακών Τρικάλων.

Παρότι δεν κατέστη δυνατόν να στοιχειοθετηθεί κατηγορία εναντίον του Σαμπάτ, προ 9μήνου περίπου περιήλθε στη διάθεση της Αστυνομίας πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Σαμπάτ ήταν ο ένας εκ των δύο δραστών της ληστείας χρηματαποστολής της τράπεζας BNP στο Κολωνάκι, τον Μάρτιο του 2006 με λεία 1,3 εκατ ευρώ.

Ο Λιβανέζος

Στην ομάδα της Ελευσίνας πιθανολογείται ότι ανήκε και ο 43χρονος Λιβανέζος Αλί Σαΐντ που δολοφονήθηκε το πρωί της 5ης Μαρτίου στη συμβολή των οδών Πινδάρου και Κοραή, στο Π. Φάληρο. Ο Σαΐντ ήταν σεσημασμένος για υποθέσεις ναρκωτικών και επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει κουμπάρος του «βαρυποινίτη του Μαλανδρίνου». Ο Σαΐντ, αναφέρουν οι πληροφορίες διέθετε γνώσεις για την κατασκευή βομβών και θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που διατηρούσε ο 46χρονος έγκλειστος σήμερα στις φυλακές Τρικάλων έμπορος αυτοκινήτων. Εξετάζεται επιπλέον το ενδεχόμενο να έχει συμμετοχή και στην έκρηξη τηλεχειριζόμενου εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον του επιχειρηματία, ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στη λεωφόρο Συγγρού Γιώργου Αναγνωστόπουλου, στις 22 του περασμένου Φεβρουαρίου. Η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Αναγνωστόπουλου σημειώθηκε στις 24 Μαρτίου του 2006 στην Καλογρέζα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη επίθεση συμμετείχε ο Σαμπάτ και ένα ακόμα άτομο η ταυτότητα του οποίου είναι γνωστή στους κόλπους των «νονών». Ο 34χρονος επιχειρηματίας πάντως είχε κατηγορηθεί ότι τον Αύγουστο του 2000 από κοινού με τον 28χρονο τότε Αιγύπτιο Γιασέρ Χαμάντα είχαν συμμετάσχει στην ένοπλη επίθεση κατά του Ν. Κοτρίδη στο Λουτράκι.

Η τελευταία μέχι σήμερα «πράξη» του πολέμου γράφτηκε ξημερώματα Τετάρτης με την ισχυρότατη βομβιστική επίθεση στην καφετέρια «Boss», η οποία ανήκει στην 69χρονη μητέρα του αρχινονού της Ελευσίνας. Αφορμή, όπως όλα δείχνουν στάθηκε επεισόδιο στις φυλακές Κορυδαλλού μεταξύ των γιων της και ενός κρατουμένου που θεωρείται πρωτοπαλίκαρο του «μισητού» αρχηγού του Χαϊδαρίου. Οι δύο Ελευσίνιοι που είχαν μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, για τη δολοφονία στον Ιππόδρομο, συναντήθηκαν σε διάδρομο με τον συγκεκριμένο κρατούμενο τον οποίο χτύπησαν με δακτυλίδι – μαχαίρι προκαλώντας του βαθύ τραύμα στο πρόσωπο από το αυτί ώς το μάτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή